-->

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των Ηθοποιών του Κ.Θ.Β.Ε.


«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ»
Σαπφούς 10 – Αθήνα Τηλ.: 210.3213694, 210.3215246, φαξ : 210.3240827 e-mail : pmu@pmu.gr
4/1/2019

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των ηθοποιών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.) με στόχο την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασής τους. Οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε. βρίσκονται σε συνεχόμενες στάσεις εργασίας που έχουν ακυρώσει όλες τις παραστάσεις για πάνω από  μια εβδομάδα, καθώς αντιμετωπίζουν τον εμπαιγμό τόσο από πλευράς της διοίκησης του Θεάτρου όσο και από την κυβέρνηση.

Στο δίκαιο αίτημά τους για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που είχαν κατακτήσει με αγώνα, η Διοίκηση του Κ.Θ.Β.Ε. απαντάει πως η υπογραφή Σ.Σ.Ε. με τέτοιους όρους είναι παράνομη με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας. Η διοίκηση του Θεάτρου με την καθοδήγηση και  τη στήριξη της Κυβέρνησης προκειμένου να επιβάλει τον εκβιασμό της έχει αφήσει το Κ.Θ.Β.Ε. χωρίς ηθοποιούς. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να  ακυρωθούν όλες οι παραστάσεις μέσα στις γιορτές, στερώντας ταυτόχρονα από το κοινό της Βόρειας Ελλάδας ένα σημαντικό πολιτιστικό μέσο, μόνο και μόνο για να υπερασπιστούν την εφαρμογή των μνημονίων που με την προπαγάνδα τους μας έχουν ζαλίσει ότι καταργήθηκαν.

        Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ νομίζει πως μπορεί να κοροϊδεύει τους εργαζόμενους και το κοινό προσπαθώντας να εμφανιστεί ως δήθεν «ανεξάρτητος διαμεσολαβητής» ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές. Χαρακτηριστικό του θράσους της Κυβέρνησης είναι ότι κάλεσε μέσω του Υπ. Εργασίας τριμερή για  να δηλώσει δια στόματος Νεφελούδη ότι τα μνημόνια θα εφαρμοσθούν. Αντίστοιχο παιχνίδι είχαν προσπαθήσει να στήσουν και απέναντι στους εργαζόμενους του Εθνικού Θεάτρου φορτώνοντας την ευθύνη αποκλειστικά στην αδιαλλαξία του τότε καλλιτεχνικού Διευθυντή. Και όταν δεν πέρασε ο αντιπερισπασμός που επιχείρησαν και αναγκάστηκαν να υπογράψουν Σ.Σ.Ε. από τη μία την εμφάνιζαν σαν τεκμήριο φιλεργατικής πολιτικής και από την άλλη δεν την εφάρμοζαν με παρέμβαση του Υπ. Οικονομικών.

Οι παραπάνω εξελίξεις δείχνουν χειροπιαστά τι σημαίνει για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό το «τέλος των Μνημονίων» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Αποκαλύπτουν την προσήλωση της κυβέρνησης στο τσάκισμα κάθε συγκροτημένου εργατικού δικαιώματος, ξεκινώντας από τα κρατικά Θέατρα (Εθνικό, Κ.Θ.Β.Ε. Λυρική). Αποκαλύπτουν την κοροϊδία της λεγόμενης επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Η αδιάλλακτη στάση της διοίκησης του Κ.Θ.Β.Ε. πατάει όχι μόνο στο αντεργατικό πλαίσιο των Μνημονίων (αυτών που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «καταργεί» υλοποιώντας) αλλά και στην υπονομευτική, παρελκυστική τακτική του Υπ. Εργασίας,  το οποίο αποδεικνύεται σε μάστορα στην εξαπάτηση των εργαζόμενων.

Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση αναδεικνύεται ο ρόλος της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος ως βαστάζου της κυβερνητικής πολιτικής, αφού κάνουν ότι μπορούν για να εμφανίσουν αυτή την Κυβέρνηση σα σύμμαχο των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους πρέπει να ξεπεράσουν όχι μόνο τα εμπόδια που τους βάζουν κράτος και Διοίκηση του Κ.Θ.Β.Ε. αλλά και τις τρικλοποδιές της κυβερνητικής-εργοδοτικής πλειοψηφίας της ΠΟΘΑ.

Αποτελεί θράσος η προσπάθεια κυβέρνησης και Διοίκησης του Κ.Θ.Β.Ε. να φέρει σε αντιπαράθεση τις διεκδικήσεις των ηθοποιών με το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Ενάντια στο κοινωνικό σύνολο είναι η πολιτική των Μνημονίων, ο αντεργατικός νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου, ο αντιασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, η φοροληστεία, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, το ξήλωμα της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας, η μετατροπή της χώρας σε βάση πολέμου.

Ο αγώνας των ηθοποιών του Κ.Θ.Β.Ε. είναι σωστός και δίκαιος γιατί βάζει μπροστά τις ανάγκες των εργαζόμενων, γιατί στρέφεται ενάντια στην πολιτική των Μνημονίων. Συναντιέται αντικειμενικά με τον αγώνα του δικού μας σωματείου για υπογραφή Σ.Σ.Ε. σε κάθε εργασιακό χώρο, με βάση τις πραγματικές ανάγκες μας και όχι με βάση το περιθώριο κέρδους της εργοδοσίας. Είναι ένας αγώνας που αφορά  εργαζόμενους και κοινό γιατί αντικειμενικά στρέφεται ενάντια στη μετατροπή των Κρατικών Θεάτρων σε επιχειρήσεις που στόχο έχουν το κέρδος και όχι την ψυχαγωγία και την καλλιέργεια.

Για το Δ.Σ.
                                                Ο Πρόεδρος                                              Ο Γ. Γραμματέας
                              Βασίλης Παρασκευόπουλος                             Κώστας Σταυρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου