-->

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Ανοιχτό κάλεσμα της «Τέχνης εν Κινήσει» προς τους καλλιτέχνες - Ιούλιος 2010, Αθήνα

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στο σύγχρονο, παγκοσμιοποιημένο τοπίο βιώνουμε μια απ’ τις σφοδρότερες, αν όχι τη σφοδρότερη, οικονομικές κρίσεις του καπιταλιστικού συστήματος, κρίσεις που αποτελούν εγγενές χαρακτηριστικό της λειτουργίας του. Ο οξυμένος ανταγωνισμός μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων οδήγησε κάποια από αυτά σε χρεωκοπία. Προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος αρκετές κυβερνήσεις ενίσχυσαν τα ιδρύματα αυτά δημιουργώντας ταυτόχρονα μεγάλα εθνικά ελλείμματα. 


Έτσι, η χρηματοπιστωτική κρίση μετατράπηκε σε δημοσιονομική. Στην Ελλάδα, για να αντιμετωπιστεί η κρίση και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος πτώχευσης ελήφθη δέσμη μέτρων (Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης) από την κυβέρνηση με τη στοργική αρωγή των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και με τις ευλογίες των λοιπών πολιτικών φορέων, πλην αυτών της ευρύτερης Αριστεράς. Μέτρα συμμόρφωσης με τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία με τα οποία επιβάλλεται σαρωτική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας. Με την αλλαγή αυτή θα γίνουμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς μεταφοράς πλούτου. Όχι γενικά του «εθνικού» πλούτου προς τους τοκογλύφους-δανειστές μας, όπως αόριστα λέγεται, αλλά μια βίαιη αναδιανομή του με συγκεκριμένη κατεύθυνση από τα χαμηλά και μεσαία προς τα πολύ υψηλά εισοδήματα με αμφίβολα μάλιστα αποτελέσματα για την «εξυγίανση της οικονομίας».

Τα μέτρα του «Προγράμματος Σταθερότητας & Ανάπτυξης» πλήττουν οριζόντια μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πρόκειται για «τυφλή» επίθεση κατά των εισοδημάτων των πολιτών. Ασφαλώς, τα μέτρα δεν είναι υπερταξικά. Στρέφονται αποκλειστικά κατά των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των συνταξιούχων αλλά και των πολύ μικρών επιχειρηματιών, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα μεγαλοαστικά συμφέροντα. Η επιβαλλόμενη «ορθολογικοποίηση» της ελληνικής οικονομίας όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα αλλά διευρύνει το ήδη δυσθεώρητο εξωτερικό χρέος και κυρίως οδηγεί το λαό σε μακρά, ζοφερή περίοδο γυρίζοντας τη χώρα αρκετές δεκαετίες πίσω αφού υπόσχεται ανεργία, πτώση βιοτικού επιπέδου, διάλυση κοινωνικής συνοχής, ένδεια.Η «Τέχνη εν κινήσει» είναι μια καλλιτεχνική συλλογικότητα. Απαρτίζεται από μουσικούς της λεγόμενης ανεξάρτητης σκηνής. Από μουσικούς-εργαζομένους. Η θέση μας στην παραγωγική αλυσίδα είναι ίδια με κάθε άλλο εργαζόμενο. 

Για να μπορέσουμε να αυτοσυντηρηθούμε ικανοποιώντας παράλληλα τη ζωτική, για μας, ανάγκη αυτοέκφρασης παρέχουμε τις υπηρεσίες μας υπό καθεστώς «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας, με υποτυπώδεις απολαβές και με χαμηλού επιπέδου συνθήκες δουλειάς. Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις όπου απασχολούμαστε σε εργασίες άλλου τύπου για να επιβιώσουμε, όταν βέβαια δεν είμαστε άνεργοι. Συνεπώς και εμείς είμαστε θύματα της κρίσης όπως και κάθε άλλος εργαζόμενος ή εργαζόμενη. Μια κρίση, ευκαιρία όχι για «επαναφορά της χώρας στον ορθό δρόμο» αλλά για εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης σε όλο το εργασιακό φάσμα. 

Ακούμε συνεχώς πως η λήψη αυτών των μέτρων είναι μονόδρομος. Μονόδρομος δεν είναι τα μέτρα. Μονόδρομος είναι η αντίσταση σ’ αυτά. Απευθύνουμε λοιπόν κάλεσμα σ’ όλους τους συναδέλφους εργαζομένους μουσικούς αλλά και σε καλλιτέχνες που ασχολούνται με κάθε άλλη μορφή τέχνης ώστε:
     
  • Να συνειδητοποιήσουμε την ταξική μας θέση και να ταχθούμε στο πλευρό του κόσμου της εργασίας μακριά από πατριωτικές σειρήνες περί σωτηρίας της χώρας.

Να δείξουμε την κοινωνική μας συνείδηση ως καλλιτέχνες, βγαίνοντας μπροστά, διεκδικώντας την ανατροπή της βάρβαρης αυτής πολιτικής και παρέχοντας έμπρακτη στήριξη στους αγωνιζόμενους και αγωνιζόμενες (συναυλίες αλληλεγγύης σε σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, γειτονιές και άλλου είδους παρεμβάσεις).

Ευθύνη δε φέρουν μόνο όσοι επιβάλλουν τα μέτρα αλλά και όσοι τα ανέχονται. Η ανοχή μας σήμερα θα είναι το πιο απάνθρωπο κληροδότημα για τις επόμενες γενιές. “If you tolerate this, then your children will be next…” - Manic Street Preachers.

Σημαντικό είναι στην παρούσα φάση να τοποθετηθούμε και επώνυμα απέναντι σ' αυτή την πολιτική. Οι φίλοι καλλιτέχνες, καλλιτεχνικές ομάδες κάθε είδους, συγκροτήματα που θέλουν να στηρίξουν επώνυμα το παραπάνω κείμενο, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στο:

 techni-en-kinisei@gmail.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου