-->

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Η Τέχνη Εν Κινήσει στο Keratea Art Resistance Festival


Εδώ και τέσσερις μήνες ο λαός της Κερατέας αντιστέκεται αγωνιζόμενος στην επίθεση που δέχεται από την κυβέρνηση. Εναντιώνεται στην κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. (και όχι Χ.Υ.Τ.Υ. όπως κάποιοι ισχυρίζονται) στην περιοχή του Οβριόκαστρου. Οι σημερινοί κυβερνώντες, όπως και οι προκάτοχοί τους, στάθηκαν ανίκανοι να διαχειριστούν αποτελεσματικά το πρόβλημα των απορριμάτων της Αττικής. Στην προσπάθειά τους να εναρμονιστούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία προσανατολίστηκαν σε βραχυπρόθεσμες και ασύμφορες λύσεις. Τώρα επιλέγουν να συνδέσουν τη διαχείριση/επεξεργασία απορριμάτων με το μεγάλο κεφάλαιο. Το κράτος του ΠΑΣΟΚ, για την υπεράσπιση των μεγαλοσυμφερόντων, δε διστάζει να επιτεθεί και να καταστείλει με πρωτοφανή αγριότητα τους αγώνες των κατοίκων της Κερατέας που αντιστέκονται για να μη γίνει η πόλη τους ο σκουπιδοντενεκές της Αθήνας.

Η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, προσπαθεί να επιβάλλει στην κοινή γνώμη την αντίληψη ότι οι κάτοικοι εναντιώνονται για να εξυπηρετήσουν κυρίως τα μικρά – τοπικά τους συμφέροντα. Η αλήθεια διαφέρει διότι οι κάτοικοι της Κερατέας δεν εναντιώνονται απλά στην επερχόμενη υποβάθμιση της ζωής τους αλλά προσπαθούν να συμβάλλουν και στη διαμόρφωση προτάσεων για μια άλλη διαχείριση των απορριμάτων με υπερτοπικά χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή η κυβερνητική προπαγάνδα αποσιωπά τα κέρδη που θα φέρει στις μεγάλες εταιρείες η κατασκευή και η λειτουργία των αντίστοιχων υποδομών διαχείρισης / επεξεργασίας απορριμάτων.

Εμείς, οι καλλιτέχνες της «Τέχνης Εν Κινήσει», συμμετέχουμε στο ART RESISTANCE FESTIVAL, γιατί είναι ένα πολιτιστικό γεγονός που προσπαθεί αδιαμεσολάβητα να φέρει σ’ επαφή τους καλλιτέχνες με τον αγωνιζόμενο λαό της Κερατέας. Είναι ελπιδοφόρο ότι εκατοντάδες καλλιτέχνες έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή σε ένα τέτοιο φεστιβάλ, προκρίνοντας ουσιαστικά ένα μοντέλο συλλογικής δράσης, διαμορφώνοντας παράλληλα και μια νέα πρόταση σύνδεσης ανάμεσα στην Τέχνη και το Κίνημα. Ως κομμάτι των εργαζόμενων καλλιτεχνών, στηρίζουμε τον αγώνα του λαού της Κερατέας. Εναντιωνόμαστε σε αυτή τη λογική διαχείρισης των σκουπιδιών, που θεωρεί «πίσω αυλή» των πόλεων τις λαϊκές περιοχές, όπως η Κερατέα, το Γραμματικό ή τα Άνω Λιόσια. Διεκδικούμε μια άλλου τύπου διαχείριση των απορριμάτων, με χρήση των ήδη υπαρχόντων επιστημονικών επιτευγμάτων και των εφαρμογών τους, που μπορούν να επιφέρουν μείωση του κόστους διαχείρισης αλλά και του όγκου των σκουπιδιών, με ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, κόντρα σε κάθε ιδιωτικό συμφέρον που ρίχνει τα βάρη στον εργαζόμενο λαό.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου