-->

slider ΤΕΚ

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

Κόντρα: Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜ, ΠΡΟΒΟΛΕΣ & ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Τιμώντας την 98η επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης επιστρέφουμε στην περίφημη Τριλογία του Μαξίμ (1935-1939) των πρωτοπόρων κινηματογραφιστών Γκριγκόρι Κοζίντσεφ και Λεονίντ Τράουμπεργκ. 80 χρόνια μετά την πρώτη προβολή τους, οι τρεις αυτές ταινίες εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς για το σοβιετικό αλλά και τον παγκόσμιο κινηματογράφο, δρέποντας δάφνες ακόμη και από τους ιδεολογικούς πολέμιούς τους. Παρακολουθώντας την αριστοτεχνικά δομημένη πορεία του νεαρού προλετάριου Μαξίμ, ο οποίος από απολίτικος εργάτης εξελίσσεται σε πρωτοπόρο μπολσεβίκο, επαναστάτη και αγωνιστή, βλέπουμε την ιστορία των ανθρώπων που αποτέλεσαν τη «μαγιά» της Επανάστασης του 1917 και της μετέπειτα σοσιαλιστικής οικοδόμησης. 

Η τριλογία του Μαξίμ μας καλεί σε επίκαιρο προβληματισμό, προσεγγίζοντας κομβικά ζητήματα όπως η αναγκαιότητα για την πολιτική οργάνωση της εργατικής τάξης. Ταυτόχρονα όμως, αξίζει να ξαναδούμε αυτές τις τρεις ταινίες για να ανακαλύψουμε και πάλι την δύναμη της κινηματογραφικής τους γλώσσας. Μια δύναμη που υποσκιάστηκε, καθώς το πολιτικό τους «περιεχόμενο» είτε μονοπώλησε την προσοχή είτε «δυσαρέστησε» τον δυτικό κόσμο. 

Παρασκευές στις 8:30μμ | Είσοδος ελεύθερη
Αγαθουπόλεως 65 & Αχαρνών, Αθήνα | Ιουστινιανού 24, Θεσσαλονίκη


kontra_ekdiloseis@eksegersi.gr  

 www.eksegersi.gr  

~Παρασκευή 23/10/2015: Η ΝΙΟΤΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜ (Yunost Maksima, ΕΣΣΔ, 1935, 98’)

Σενάριο, σκηνοθεσία: Γκριγκόρι Κοζίντσεφ, Λεονίντ Τράουμπεργκ 
Φωτογραφία: Αντρέι Μόσκβιν 
Μουσική: Ντμίτρι Σοστακόβιτς 
Παίζουν: Μπόρις Τσιρκόφ, Βαλεντίνα Κιμπάρντινα 
Παραγωγή: Lenfilm

Ο νεαρός Μαξίμ είναι εργάτης σε εργοστάσιο της Αγίας Πετρούπολης, επτά χρόνια πριν την Οκτωβριανή Επανάσταση. Χαρωπός και ανέμελος, δεν έχει σχέση με την πολιτική και τους ταξικούς αγώνες, μέχρι που ο θάνατος ενός συναδέλφου του στο εργοστάσιο υποκινεί μαχητικές εργατικές διαδηλώσεις. Ο Μαξίμ συμμετέχει και συλλαμβάνεται από την τσαρική αστυνομία, ερχόμενος έτσι σε επαφή με άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές που τον φέρνουν προς τη μεριά του αγώνα, του δείχνουν τον ταξικό εχθρό και τον πείθουν για την αναγκαιότητα της πολιτικής οργάνωσης και της ταξικής πάλης. Μετά την απελευθέρωσή του, ο Μαξίμ εντάσσεται σε έναν παράνομο κομμουνιστικό μηχανισμό και ξεκινά να συμμετέχει ενεργά στη ζύμωση των εργατών. Η μονάδα παραγωγής Lenfilm (η δεύτερη μεγαλύτερη της σοβιετικής κινηματογραφικής βιομηχανίας μετά τη Mosfilm) τιμήθηκε με το Παράσημο του Τάγματος του Λένιν για την παραγωγή της πρώτης ταινίας της τριλογίας το 1935. 

                                             
***

~Παρασκευή 30/10/2015: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜ (Vozvrashcheniye Maksima, ΕΣΣΔ, 1937, 112’) 

Σενάριο, σκηνοθεσία: Γκριγκόρι Κοζίντσεφ, Λεονίντ Τράουμπεργκ 
Φωτογραφία: Αντρέι Μόσκβιν 
Μουσική: Ντμίτρι Σοστακόβιτς 
Παίζουν: Μπόρις Τσιρκόφ, Βαλεντίνα Κιμπάρντινα 
Παραγωγή: Lenfilm

Ο Μαξίμ είναι πλέον συνειδητοποιημένος επαναστάτης. Διατηρώντας το ανάλαφρο και χαριτωμένο του πνεύμα, το οποίο όμως πλέον του χρησιμεύει ως προκάλυμμα, και με εργαλείο του την εφημερίδα Pravda, δουλεύει συνωμοτικά μέσα στις τάξεις των εργατών, οργανώνοντας κινητοποιήσεις, αντιμετωπίζοντας τις διαλυτικές πρακτικές των μενσεβίκων και της αντίδρασης και την άγρια καταστολή. Η εξέλιξη του χαρακτήρα του Μαξίμ, όπως διαβάζεται μέσα από την αλλαγή των ιστορικών συνθηκών αλλά και την ωρίμανσή του μέσα από τη συμμετοχή στο κίνημα είναι ένα σεναριακό επίτευγμα που αποφεύγει τις εξαπλουστεύσεις και εξιδανικεύσεις. Η ταινία αναδεικνύει τον αναβρασμό που επικρατεί κατά την περίοδο της προεπαναστατικής κατάστασης στη Ρωσία, λίγο πριν τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. 

***

~Παρασκευή 6/11/2015: Ο ΜΑΞΙΜ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ (Vyborgskaya Storona, ΕΣΣΔ, 1939, 120’) 

Σενάριο, σκηνοθεσία: Γκριγκόρι Κοζίντσεφ, Λεονίντ Τράουμπεργκ
Φωτογραφία: Αντρέι Μόσκβιν
Μουσική: Ντμίτρι Σοστακόβιτς 
Παίζουν: Μπόρις Τσιρκόφ, Βαλεντίνα Κιμπάρντινα 
Παραγωγή: Lenfilm

Η τελευταία ταινία της τριλογίας του Μαξίμ βρίσκει τον ήρωα, στέλεχος πια της νεαρής σοβιετικής εξουσίας, στον απόηχο της μεγάλης νίκης της Επανάστασης. Ο κομισάριος Μαξίμ αναλαμβάνει τον έλεγχο μιας τράπεζας, επιχειρώντας να την καθαρίσει από αντεπαναστατικά και προδοτικά στοιχεία. Οι Κοζίντσεφ και Τράουμπεργκ μας παρουσιάζουν έναν πολιτικά ώριμο μπολσεβίκο της εποχής εκείνης, στηριγμένοι σε εμπεριστατωμένη ιστορική έρευνα και χωρίς ηρωοποιήσεις. Ο χαρακτήρας του Μαξίμ γνώρισε ευρύτατη αποδοχή από το κινηματογραφικό κοινό και επανεμφανίστηκε στην διμερή ταινία του Ερμλερ «Ο μεγάλος πολίτης». Η τριλογία του Μαξίμ βραβεύτηκε στο σύνολό της με το βραβείο Στάλιν το 1941.

Περισσότερα: http://www.filmreference.com/Films-Ma-Me/The-Maxim-Trilogy.html 

kontra_ekdiloseis@eksegersi.gr  

 www.eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου