-->

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Το αποτύπωμα του 2ου Φεστιβάλ της ΤΕΚ "εν Κινήσει"


Τη νύχτα της Τρίτης 29/12/2009 έπεσε η αυλαία και του 2ου Φεστιβάλ εν Κινήσει. Πολύς ο κόσμος που συνέρρευσε και γέμισε το Στέκι Νεολαίας Βύρωνα και τις δυο μέρες του φεστιβάλ. Τα πολλά και ποιοτικά συμμετέχοντα σχήματα, η ελεύθερη είσοδος – με προαιρετική οικονομική ενίσχυση- και ο χαρακτήρας που προσπαθεί να προσδώσει στις εκδηλώσεις της η Τ.Ε.Κ. ήταν σημαντικά κίνητρα για τον κόσμο που στήριξε την προσπάθεια αυτή.

Σ’ αυτό το συναυλιακό διήμερο συμμετείχαν οκτώ συγκροτήματα με ισόχρονες εμφανίσεις. Δόθηκε μεγάλη σημασία στα μέσα γνωστοποίησης του φεστιβάλ αλλά και στον τρόπο παρουσίασης των σχημάτων ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη παρουσία τους. Μέλη τους, συνεργάστηκαν με μεγάλη διάθεση και ενθουσιασμό επί αρκετές εβδομάδες με τους συμμετέχοντες στην Τ.Ε.Κ. αναλαμβάνοντας τόσο να διεκπεραιώσουν ορισμένες διαδικασίες προεργασίας όσο και να καλύψουν και αναγκαίες οργανικές θέσεις του φεστιβάλ, πέρα από το αμιγώς καλλιτεχνικό μέρος. Στο τελευταίο είδαμε, την πρώτη μέρα και κατά σειρά εμφάνισης, τους πρωτοεμφανιζόμενους Killing Grannies με την πειστική τους παρουσία να μας κερδίζουν, τους Grain με την απέριττη και ουσιαστική τους εμφάνιση, τον μεστό ελληνικό στίχο και τα εκφραστικά φωνητικά τους, τους Magic De Spell με το πλούσιο, από την πολύχρονη ιστορία τους, υλικό τους και τους Mighty Shakers με το αυθεντικό rock ‘n’ roll τους. 

Η δεύτερη μέρα, σε αντιδιαστολή με την πιο παραδοσιακή -υφολογικά- πρώτη, χαρακτηρίστηκε από πιο σύγχρονα ακούσματα. Έτσι, ακούσαμε τις –επίσης πρωτοεμφανιζόμενες- Άγριες Φράουλες με τις σύγχρονες μουσικές εφαρμογές πολυμέσων και τα ιδιαίτερα φωνητικά, τους Lady Vanishes με την μελαγχολική power pop ατμόσφαιρά τους, τους Common I , με τον βαρύ κιθαριστικό ήχο και τα πολλά τεχνικά στοιχεία τους και τέλος τους Transistor με το δυναμικό, πλούσια μελωδικό pop υλικό τους. Κι όλα αυτά με υψηλού επιπέδου συνθήκες παρουσίασης του υλικού των συγκροτημάτων. Αξίζει να σημειωθεί η τιμή που μας έκαναν τόσο οι Killing Grannies όσο και οι Άγριες Φράουλες να επιλέξουν το 2ο Φεστιβάλ εν Κινήσει για να πραγματοποιήσουν τις παρθενικές εμφανίσεις τους.

Το 2009 έκλεισε με σημαντικότατο έργο για την Τ.Ε.Κ. Δύο φεστιβάλ κι ένα πάρτυ γνωριμίας –επίσης με ζωντανές εμφανίσεις- μέσα σε δώδεκα μήνες δεν είναι ευκαταφρόνητη δραστηριότητα. Οι εκδηλώσεις της «Τέχνης εν Κινήσει», με όλες τις αδυναμίες τους, αποφεύγοντας την οργανωτική προχειρότητα της DIY ( Do It Yourself) αισθητικής, πασχίζουν να είναι αυτοοργανωμένες εκδηλώσεις συμμετοχής και όχι εκδηλώσεις αναμέτρησης συγκροτημάτων. Πασχίζουν να είναι εκδηλώσεις που προϋποθέτουν τη συλλογικότητα και πολεμούν την ατομικιστική περιχαράκωση. Πασχίζουν να είναι εκδηλώσεις που αναπτύσσουν σχέσεις συνεργασίας και όχι σχέσεις ανταγωνισμού μεταξύ των μουσικών. Πασχίζουν εν γένει να είναι εκδηλώσεις που οικοδομούν ένα διαφορετικό μοντέλο για την ελληνική ανεξάρτητη μουσική σκηνή. Ένα μοντέλο που αντιτίθεται στον ισοπεδωτικό κυνισμό της εποχής και τον ανταγωνισμό για την επιτυχία και παίρνει αποστάσεις, κατά το δυνατό, από τη λογική της αγοράς και τις εξαρτήσεις που αυτή δημιουργεί, δηλητηριάζοντας το καλλιτεχνικό έργο.

Συνεχίζουμε εν...κινήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου