-->

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Η αρχική τοποθέτηση του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου

Τα τελευταία τριάμισι χρόνια η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή κοινωνία βυθίζεται  στη δίνη της κατάρρευσης ενός κοινωνικοοικονομικού προτύπου και μοντέλου οργάνωσης το οποίο κατά την εικοσαετία που πέρασε, θεωρούνταν η μοναδική ρεαλιστική πρόταση για τον κόσμο. Θεμελιώδες χαρακτηριστικό του κυρίαρχου και υπό οξύτατη κρίση κοινωνικοοικονομικού μοντέλου οργάνωσης αποτελεί ότι η ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών διαμεσολαβείτε μέσα από την συστηματική επιδίωξη της μεγιστοποίησης του επιχειρηματικού ατομικού ή εταιρικού κέρδους. Κανένα αγαθό δεν παράγεται, καμία επένδυση για την παραγωγή προϊόντων ή υπηρεσιών δεν επιχειρείται, αν δεν εξασφαλιστεί εκ των προτέρων ότι μέσα από την εμπορευματική και οικονομική εκμετάλλευση του, για τους επίδοξους επενδυτές και παραγωγούς του, δεν αποφέρει το επιδιωκόμενο κέρδος.

Απαραίτητη προϋπόθεση, για την επιβίωση, επέκταση και διαιώνιση της συγκεκριμένης μορφής κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού αποτελεί η καθολική υπαγωγή όλων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, η εκμετάλλευση και η αξιοποίηση και η υπαγωγή όλων των πλουτοπαραγωγικών πόρων και πηγών  στον έλεγχο του κεφαλαίου αλλά και ο μετασχηματισμός όλων φυσικών αγαθών σε οικονομικά εμπορευματικού χαρακτήρα αγαθά  καθώς και η προσαρμογή ολόκληρης της ανθρώπινης ζωής στους αγοραίους εμπορευματικούς μηχανισμούς . Στα πλαίσια αυτού του συστήματος η κυρίαρχη κουλτούρα που αναπτύσσεται αποσκοπεί ακριβώς στο να αναπαράγει, να διαιωνίζει και να συντηρεί το συγκεκριμένο εμπορευματικό μοντέλο κοινωνικοοικονομικής οργάνωσης το οποίο ως φαίνεται μάλλον πως έχει φτάσει στα όρια του.

Μέσα σ’ αυτή την αποπνικτική πραγματικότητα ξεπηδούν ολοένα και περισσότερες συλλογικότητες αντίστασης. Κομμάτια της κοινωνίας που προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανή την ελπίδα ότι υπάρχει δυνατότητα υπέρβασης του απάνθρωπου αυτού συστήματος, το οποίο στην προσπάθειά του να επιλύσει τα δικά του δομικά αδιέξοδα, καταφεύγει στην συστηματική καταστροφή εκείνων των στοιχείων που καταστατικά συγκροτούν την ανθρώπινη οντότητα. Η αλληλεγγύη, η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η δημιουργικότητα, η γνώση, η έκφραση,  η συντροφικότητα, η συμμετοχή, η συν-διαμόρφωση των όρων ζωής αντί να αποτελούν τα αυτονόητα, ουσιαστικά συστατικά στοιχεία συγκρότησης του κοινωνικοοικονομικού μας σχηματισμού, αποτελούν τα επίδικα, τα επιδιωκόμενα και μη αυτονόητα, διεκδικούμενα να κατακτηθούν στο μέλλον προκειμένου να δομήσουν μία κοινωνία, έναν κοινωνικό σχηματισμό περισσότερο ισχυρό, συνεκτικό και ανθρώπινο από την διαμόρφωση του οποίου ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο θα επωφεληθεί, χωρίς να καταγράφονται κέρδη ή ζημίες για κάθε μία ατομικότητα ή καθεμιά κοινωνική αμάδα αποκλειστικά.

Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα και η Τέχνη εν Κινήσει αποτελούν ή έστω φιλοδοξούν να αποτελέσουν παραδείγματα αντιστεκόμενων συλλογικοτήτων. Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα επιδιώκει να καταστήσει τις δραστηριότητες και τις διαδικασίες του ανοικτές και προσβάσιμες  σε ολόκληρη την κοινωνία, με μοναδική εξαίρεση όσους εκφράζουν βαθύτατα αντικοινωνικές απόψεις (φασίστες και ρατσιστές).  Βασική στοχοθεσία και επιδίωξη του, αποτελεί η ενεργοποίηση του συνόλου των πολιτών προκειμένου οι ίδιοι να διαμορφώνουν τους όρους της αυτοπραγμάτωσής τους, άτομα και σύνολο να συνυπάρχουν σε μια ενότητα, αλληλοσυμπληρωνόμενα και αλληλοτροφοδοτούμενα.

Από αυτή τη σκοπιά, του δικαιώματος δηλαδή των υποκειμένων να συνυπάρχουν και να αναπτύσσονται σε συνθήκες όπως αυτές περιγράφονται παραπάνω, το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα τοποθετείται αλληλέγγυα στο πλευρό κάθε κοινωνικής ομάδας, η οποία από το δικό της μετερίζι, αγωνίζεται συμβάλλοντας στην δυναμική κίνηση της κοινωνικής χειραφέτησης.  

Έτσι, το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα  και η Τέχνη εν Κινήσει είναι συνοδοιπόροι στον κοινό αγώνα για μια κοινωνία στην οποία οι άνθρωποι θα πάψουν να αποτελούν απλοί αριθμοί σε στατιστικές ή ψυχροί αριθμοί σε κερδοφόρους και ζημιογόνους ισολογισμούς πολυεθνικών εταιριών αλλά θα αυτοπραγματώνονται ελεύθερα και συνειδητά, για μια κοινωνία της απελευθερωμένης χειραφετημένης δημιουργικής και αλληλέγγυας συνύπαρξης των ανθρώπων. Με αυτό το σκεπτικό, το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα αποφάσισε να πραγματοποιήσει την σημερινή εκδήλωση για να παρουσιαστεί η συλλογή «Μέρες από Ατσάλι», μια παραγωγή της ΤΕΚ με τραγούδια και εικαστικά έργα, αποβλέποντας στους εξής στόχους:




  •     Να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τόσο του ίδιου του έργου όσο και των κοινωνικών διεργασιών που οδήγησαν στην δημιουργία του
  •     Να διερευνήσει τις δυνατότητες και ενδεχομένως τα όρια ενός εγχειρήματος όπως η Τ.Ε.Κ. σχετικά με την καλλιτεχνική έκφραση
  •     Να ψηλαφίσει τη θέση και τον ρόλο της Τέχνης ως πολιτισμικού στοιχείου στο κοινωνικό γίγνεσθαι
  •     Να διαπιστώσει αν και κατά πόσον η  Τέχνη όταν προέρχεται από τα κοινωνικά βιώματα  δύναται να ριζώνει λυτρώνοντας τους ανθρώπους, αντί να τους εκμαυλίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου