-->

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος: Ανακοίνωση

‘ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ’

Σαπφούς 10 - Αθήνα, τηλέφωνα 210.3213694, 210.3215246, φαξ 210.3240827, e-mail : pmu@pmu.gr 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι: Η είδηση της απόλυσης 182 μουσικών της Ορχήστρας και της Χορωδίας της Όπερας της Ρώμης έπεσε σα βόμβα στη διεθνή ειδησειογραφία αλλά και στη χώρα μας. Αυτά τα άσχημα νέα δεν έρχονται για πρώτη φορά από τον κόσμο, ούτε είναι πρωτάκουστα για την Ελλάδα. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί ότι τέτοιες εξελίξεις έρχονται από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα της Ευρώπης, με μουσικούς που έχουν επιλεγεί με διεθνείς διαγωνισμούς.

Αυτό δείχνει ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα γεγονότα, που αφορούν πολιτιστικά ιδρύματα που έχουν αμφιλεγόμενο καλλιτεχνικό έργο, ή που δεν είχαν καταφέρει να συνδεθούν με τις ανάγκες της κοινωνίας τους. Το παραπάνω επιβεβαιώνεται και από τα λόγια του Γενικού Διευθυντή της Όπερας της Ρώμης Κάρλο Φουέρτες, που επισήμανε ότι πρόκειται για τακτική που ακολουθείται κατά κόρον στην Ευρώπη, αναφέροντας το παράδειγμα της Ισπανίας, της Ολλανδίας αλλά και της Αυστρίας, όπου οι μουσικοί πληρώνονται ανά παραγωγή και όχι με μισθό.
Μήπως αυτή η εξέλιξη δεν έχει έρθει στη χώρα μας; Ας θυμηθούμε πως μόνο ένας χρόνος έχει περάσει από το κλείσιμο της Ε.Ρ.Τ. και των Μουσικών της Συνόλων και σήμερα επαναλειτουργεί ένα μόνο Σύνολο στο νέο φορέα (ΝΕΡΙΤ) με το 1/3 των μουσικών με πληρωμή ανά συναυλία. 

Δεν πιστεύουμε ότι ο Πολιτισμός θα καταργηθεί, ότι πλέον δεν θα υπάρχουν Συμφωνικές Ορχήστρες, Χορωδίες και Μουσικά Σύνολα. Άλλωστε δεν ανακοινώθηκε το κλείσιμο της Όπερας της Ρώμης, αλλά η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων αυτών που παράγουν το καλλιτεχνικό έργο σε αυτήν. Αιτία όπως ανακοινώθηκε από το Δ.Σ. της Όπερας, η προσπάθεια το ίδρυμα να ξεπεράσει τα οικονομικά του προβλήματα. Μάλιστα φτάνουν να λένε ότι η εργασία των μουσικών χωρίς δικαιώματα, θα εξοικονομήσει 3,4 εκατομμύρια ευρώ για την Όπερα της Ρώμης. 

Δηλαδή το οικονομικό πρόβλημα το δημιούργησε η παράλογη απαίτηση των μουσικών να παίρνουν μισθό για τη δουλειά τους. Σήμερα σε μια χώρα που δεν έχει μνημόνιο όπως η Ιταλία, ακολουθείται η ίδια πολιτική με τη χώρα μας που έχει. Αυτή η πολιτική, που σήμερα εκπροσωπείται από την κεντροαριστερά στην Ιταλία και που για κάποιους θεωρείται ελπίδα, βάζει τον Πολιτισμό να υπηρετεί τις ανάγκες κερδοφορίας των μονοπωλίων του Πολιτισμού. Καταργεί την κρατική χρηματοδότηση για αυτούς τους φορείς, με αποτέλεσμα τη μείωση του προσωπικού και την ισοπέδωση αμοιβών και δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους και με αυτό το χρήμα χρηματοδοτεί απ’ ευθείας την κερδοφορία των παραγωγών που κάνουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες τον Πολιτισμό. 

Στη χώρα μας με την ψήφιση της συμφωνίας για Λυρική και Εθνική Βιβλιοθήκη από την κυβέρνηση της Ν.Δ. με το Ίδρυμα Νιάρχος με την απρόσκοπτη υλοποίησή της από τις κυβερνήσεις που πέρασαν από τότε μέχρι σήμερα και την σιωπή των νέων «σωτήρων», δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία αυτού του νέου τοπίου που τα αποτελέσματά του βλέπουμε σήμερα και στη Ρώμη. 

Άραγε το νέο ίδρυμα στο Φαληρικό Δέλτα δε θα χρηματοδοτείται με 48 εκ.ευρώ κάθε χρόνο για τις λειτουργικές του ανάγκες, όπως προβλέπει η συμφωνία; 

Τι θα περισσεύει για να δίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη μισθοδοσία της Λυρικής και τις παραγωγές της; 

Μήπως οι εργαζόμενοι στη Λυρική θα κληθούν πέρα από την εντατικοποίηση της δουλειάς τους να θυσιάσουν και όποια δικαιώματα και κατακτήσεις τους έχουν απομείνει; 

Αυτές οι εξελίξεις άραγε αφορούν μόνο τη Λυρική και δεν αφορούν τη Κ.Ο.Α. για την οποία ήδη έχουν βγει στη δημοσιότητα επεξεργασίες στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησής της;

Έξω απ’ αυτές τις κατευθύνσεις μπορούν να είναι τα Δημοτικά Σύνολα των Δήμων που πλέον ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός θα είναι το μέσο για κλεισίματα, μειώσεις προσωπικού και μισθών; Πρέπει να δούμε κατάματα αυτές τις κατευθύνσεις, χωρίς φόβο, χωρίς υποτίμηση. Να καταλάβουμε ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται με αυτές. Να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε τη δύναμη να τις ματαιώσουμε γιατί εμείς παράγουμε το καλλιτεχνικό έργο το οποίο δεν είναι εφεύρεση των εργοδοτών μας, αλλά ανάγκη των ακροατών μας. 

Αυτή η δύναμη όμως δεν είναι ατομική, δεν απορρέει από την καλλιτεχνική αρτιότητα κάθε μονάδας. Αντίθετα, κανένας όσο και υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο και αν έχει δεν μπορεί να προχωρήσει μόνος του στη νέα αυτή εποχή. Η δύναμή μας είναι συλλογική και είναι τόσο μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερο κομμάτι του κλάδου αποφασίζει να απαντήσει οργανωμένα. Είναι ασταμάτητη αυτή η δύναμη όταν ενώνεται με την ανάγκη του λαού μας για τέχνη και Πολιτισμό που να τον εξυψώνει. 

Ξέρουμε πως σήμερα η πλειοψηφία των συναδέλφων είναι σοκαρισμένη, απογοητευμένη, φοβισμένη για το μέλλον. Όμως πρέπει να συνειδητοποιηθεί από περισσότερους, ότι αυτή ήταν η αιτία της αδυναμίας μας να αποτρέψουμε αυτά που ήρθαν. Πέρα απ’ αυτό το δρόμο που σήμερα μπορεί να μας φαίνεται μακρυνός, δεν υπάρχει λύση για τα προβλήματά μας.

Τώρα να κάνουμε το πρώτο βήμα οργάνωσής μας. Να έρθουμε σε επαφή με το Σωματείο μας τον Π.Μ.Σ., να ενημερώσουμε και να ενημερωθούμε. Να πάρουμε πρωτοβουλίες για τη μαζικοποίησή του, να συμβάλλουμε ενεργά να συζητηθεί σε κάθε Μουσικό Σύνολο η πρωτοβουλία του για συμμετοχή στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη.

Να υπάρχει μαζική συμμετοχή στην Έκτακτη Συνέλευση που καλούμε, στο «Αμφιθέατρο Αντώνη Τρίτση» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) την Τρίτη 21 Οκτώβρη στις 15.00 μ.μ. 

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος: Βασίλης Παρασκευόπουλος
Ο Γ. Γραμματέας: Νίκος Στρατηγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου