-->

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

"Το Πρώτο Θέμα το απεχθάνομαι" - Λ. Κηλαηδόνης

Το Περιοδικό

Τα κοράκια του Πρώτου Θέματος, προσβάλλουν τη μνήμη του Λουκιανού κυκλοφορώντας τραγούδια του

Μόνο αισθήματα οργής μπορεί να προκαλέσει η είδηση ότι αυτήν την Κυριακή η γνωστή και μη εξαιρετέα φυλλάδα του Πρώτου Θέματος έσπευσε να εκμεταλλευτεί χυδαία το θάνατο του Λουκιανού Κηλαηδόνη και κυκλοφορεί αυτήν την Κυριακή με cd με τραγούδια του. Τα κοράκια που προσκυνούν τον Μολώχ του χρήματος δε δίστασαν να προσβάλουν τη μνήμη ενός ανθρώπου που με το έργο του και τη στάση ζωής του ήταν πάντα απέναντί τους πολιτικά και αισθητικά. Με δεδομένη, μάλιστα, παλιότερη δήλωση του καλλιτέχνη που εξέφραζε ρητά την απέχθειά του προς τη συγκεκριμένη εφημερίδα και τις «αξίες» που πρεσβεύει, η οικογένειά του αντιδρά με σφοδρότητα και προειδοποιεί ότι θα κινηθεί νομικά.

Δημοσιεύουμε την επιστολή της Άννας Βαγενά προς το Πρώτο θέμα: «Όπως πληροφορηθήκαμε, η εφημερίδα σας πρόκειται αύριο να κυκλοφορήσει με συνοδευτική «προσφορά» για τους αναγνώστες της, ένα cd με 18 αξέχαστα τραγούδια του Λουκιανού. Σας εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας, καθώς και την έντονη αγανάκτηση και διαμαρτυρία μας για την ενέργειά σας αυτή, για την οποία, όπως γνωρίζετε, δεν λάβατε (και ούτε θα μπορούσατε ποτέ να έχετε λάβει), καμία άδεια, ούτε από τον αείμνηστο Λουκιανό, ούτε βέβαια, ύστερα από την απώλειά του, από εμάς. Σας υπενθυμίζουμε εξάλλου κάτι που γνωρίζετε άριστα: ο ίδιος ο Λουκιανός, όσο ήταν κοντά μας, δεν θα έδινε ποτέ άδεια να κυκλοφορήσουν τραγούδια του με την εφημερίδα σας, για την οποία είχε συγκεκριμένη άποψη.

Την άποψή του αυτή, με την οποία συντασσόμαστε, καθώς και την αντίθεσή του στην καθ’ οιονδήποτε τρόπο, έστω και έμμεση, σύνδεση τραγουδιών του με την εφημερίδα σας, την είχε εκφράσει τόσο δημόσια όσο και απευθείας σε εσάς. Συγκεκριμένα τον Οκτώβρη του 2013 είχε δηλώσει: «...To Πρώτο Θέμα δεν το διαβάζω, δεν ανήκω στον πολιτικό χώρο που εκφράζει και το απεχθάνομαι. Δεν θέλω να συνδεθεί η μουσική μου με τη συγκεκριμένη εφημερίδα διότι μου είναι αντιπαθής με όσα έχει κάνει μέχρι τώρα».

Το ότι, έπειτα από όλα αυτά, εσείς σήμερα επιδιώκετε να εκμεταλλευτείτε εμπορικά τη συγκίνηση που προκαλεί στο κοινό η, νωπή ακόμη, απώλεια του Λουκιανού, αποτελεί ακραία προσβολή της μνήμης ενός καλλιτέχνη που αντιπάλεψε με το παράδειγμα και το έργο του, τέτοιες ακριβώς συμπεριφορές, όπως είναι οι δικές σας. Αποτελεί δε και κατάφωρη προσβολή των πνευματικών του δικαιωμάτων, καθώς και του ηθικού του δικαιώματος επί του έργου του, το οποίο είχε ρητά ασκηθεί από τον ίδιο όσο ήταν εν ζωή απαγορεύοντάς σας οποιαδήποτε χρήση των έργων του. Είναι αυτονόητο ότι, ως προς όλα τα παραπάνω, επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε δικαιώματος που μας δίνει ο Νόμος, προκειμένου να προστατέψουμε τη μνήμη του Λουκιανού και να τιμήσουμε το ήθος, το ύφος και τις επιλογές της ζωής του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου