-->

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Για τον Θάνο Μικρούτσικο


Ο Θάνος Μικρούτσικος, αυτή η εμβληματική μορφή του μαχόμενου πολιτισμού, ο άνθρωπος που τραγούδησε για τους πολιτικούς εξόριστους στην Μακρόνησο και τη Λήμνο, ο καλλιτέχνης που μας έκανε να αγαπάμε πάνω από όλα τον "άνθρωπο που τον μποδίζουν να βαδίσει", που μας κάλεσε να μείνουμε όρθιοι όταν "οι σημαίες ήταν κάτω στις λεωφόρους που παρελάσαμε", που μας μας προέτρεψε να είμαστε απείθαρχοι στα κάθε φορά όριά μας "χορεύοντας πάνω στο φτερό του καρχαρία", ο άνθρωπος που έβαλε μέσα στα λαϊκά σπίτια τον Μαγιακόφσκι και τον Μπίρμαν, τον Χικμέτ και τον Ελευθερίου, ο άνθρωπος τέλος που αντιμετώπισε την πορεία προς τον θάνατο με θάρρος και αξιοπρέπεια που διδάσκει, δεν υπάρχει πια. Έφυγε προχτές Σάββατο 28 Δεκεμβρίου σε ηλικία 72 χρονών.

 Ο Θάνος Μικρούτσικος σημάδεψε με το καλλιτεχνικό του έργο το κοινωνικό και πολιτικό τραγούδι εμπλουτίζοντας το με νέες φόρμες έκφρασης. Όντας ο ίδιος μαχητής και οργανωμένος στο ΕΚΚΕ κατά τη διάρκεια της χούντας και των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων, ανανέωσε τα εκφραστικά μέσα του κοινωνικού και πολιτικού τραγουδιού με νέες για την εποχή τους, δυτικότροπες μουσικές φόρμες. Και δημιούργησε εμβληματικά έργα που έγιναν φωνή και όπλο στα χέρια του μαχόμενου κομματιού της κοινωνίας: Των εργαζομένων, των νέων, του ευρύτερου λαού.

Για αυτό, όπως και να κρίνει κάποιος ορισμένες πολιτικές του επιλογές όπως πχ την συστράτευσή του για λίγα χρόνια με το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ εκεί στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στα πρώτα χρόνια των 90's, ποτέ δεν εντάχθηκε ούτε αυτός, ούτε και το έργο του στην πολιτική και πολιτισμική αφήγηση της άρχουσας καπιταλιστικής τάξης της Ελλάδας. Και τα τελευταία χρόνια, στάθηκε ξανά κοντά στο ΚΚΕ και στην κομμουνιστική Αριστερά. Σε αντίθεση με άλλους καλλιτέχνες της εποχής όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο οποίος πολύ νωρίς αρνήθηκε τον πρώϊμο εαυτό του, για να προσχωρήσει ψυχή και σώματι στο καπιταλιστικό κατεστημένο της χώρας και πολύ περισσότερο, στον βούρκο των καθεστωτικών ΜΜΕ και της άθλιας σαπισμένης αισθητικής τους. 

Αντί άλλου κειμένου, παραθέτουμε ενδεικτικά, αναρτήσεις αυτών των ημερών για τον Θάνο Μικρούτσικο: 

- Χιονίζει μες στη νύχτα... Αντίο Θάνο Μικρούτσικε!
- Έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε…
- “Αντίο Θάνο…” – Μαζική προσέλευση στο Α’ Νεκροταφείο για τον στερνό αποχαιρετισμό στο Θ. Μικρούτσικο (ΦΩΤΟ)
- Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον Θάνο Μικρούτσικο
- ΝΑΡ: Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία
- Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για τον Θάνο Μικρούτσικο 
- Το Κ-σχέδιο για την απώλεια του Θάνου Μικρούτσικου

Παραθέτουμε επίσης σύνδεσμο, από ένα σημαντικό και πολιτικά οξυδερκές κείμενο των Θάνου Μικρούτσικου και Γιάννη Μηλιού για το ελληνικό τραγούδι με τίτλο "Στην υπηρεσία του Έθνους (Για την ιδεολογική λειτουργία του ελληνικού τραγουδιού)" γραμμένο το 1984, που είχαμε παλιότερα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ΤΕΚ. Παραθέτουμε επίσης και βίντεο ενός από τα εμβληματικότερα τραγούδια που συνέθεσε ο Θάνος Μικρούτσικος τη "Δίκοπη ζωή": 

- Στην υπηρεσία του Έθνους (Για την ιδεολογική λειτουργία του ελληνικού τραγουδιού)

# # #


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου