-->

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Καταγγελία προς τη Διοίκηση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, για τα γεγονότα της ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ της 6ης Ιουνίου

 
Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών | Προχθές γίναμε μάρτυρες της ισοπέδωσης του ανώτερου αποφασιστικού οργάνου ενός κλάδου, αυτού της γενικής Συνέλευσης. Γίναμε μάρτυρες μιας διαδικασίας που για εμάς κράτησε από τις 5 μέχρι τις 11 το βράδυ, ώρα που αποχωρήσαμε συλλογικά καταγγέλλοντας την διαδικασία. Μέχρι εκείνη την ώρα, με ευθύνες που βαραίνουν την Διοίκηση, δεν έγιναν καν τοποθετήσεις παρατάξεων και μελών, κριτική και ουσιαστικός απολογισμός της διετίας που πέρασε.
 
Η μεταμεσονύχτια διαδικασία που βιώσαμε δεν ήταν μόνο εκφυλιστική άλλα και διαχωριστική καθώς απέκλεισε όσ@ μετακινούνται με ΜΜΜ ή εργάζονται πρωινές ώρες. ❗️ Από κοινού οι παρατάξεις του Διοικητικό Συμβούλιο (ΑΕΝΑΗ/ΣΚΕΨΗ, ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ) αποφάσισαν ότι μπορούν να διαλύσουν την διαδικασία και να μετατρέψουν σε αρένα αυτό που για κάποι@ από εμάς αποτελεί πυλώνα αμεσοδημοκρατίας.
 
👉 Τα γεγονότα έχουν ως εξής, οι δυνάμεις της ΔΕΗ είχαν ένα δίκαιο και απολύτως δημοκρατικό και αναγκαίο αίτημα, να καταθέσουν ένα ψήφισμα που αφορούσε το δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες εκλογές μελών του σωματείου με οικονομικές οφειλές (από 72ευρω να κατεβεί στα 15 για όλα τα μέλη). Ψήφισμα το οποίο στηρίζουμε και στηρίξαμε με όλη μας την δύναμη τόσο χθες όσο και στο διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο καταψηφίστηκε από τους ΑΕΝΑΗ/ΣΚΕΨΗ και ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ
 
❗️ Θεωρούμε πως η άρνηση της διοίκησης να στηρίξει το ταξικό αυτό ψήφισμα αποτελεί κίνηση εναντίον της τάξης και λειτουργεί τιμωρητικά ως προς τα πιο φτωχά μέλη του κλάδου. Φανερώνει την πρόθεση της να μετατρέψει το σωματείο βάσης σε συντεχνία για λίγους. Είναι μια απαράδεκτη στάση, μίας διοίκησης που διατείνεται πως είναι δίπλα στις/στους εργαζόμενες/ους, αλλά στην πραγματικότητα δεν διστάζει να προχωρήσει σε διαγραφές μελών (550άτομα) λόγω χρεών και να ζητήσει 72ευρώ από τα μέλη που χρωστούν συνδρομές πάνω από δύο χρόνια (μεσολαβούσης καραντίνας) για να ψηφίσουν στις εκλογές.
 
Το σημαντικό αυτό ψήφισμα θα έπρεπε σύμφωνα με το προεδρείο και τις δυνάμεις της Διοίκησης να κατατεθεί στο τέλος της διαδικασίας. Ως σχήμα που παρακολουθούμε τις γενικές συνελεύσεις γνωρίζουμε πολύ καλά πως στο τέλος της διαδικασίας δεν θα είχαμε απαρτία και αυτή η τόσο σημαντική απόφαση δεν θα μπορούσε να κατοχυρωθεί. Αυτό όπως αποδείχτηκε ήταν κι ο στόχος τους. Με τραμπουκισμούς, με τσαμπουκάδες και κατάχρηση της εξουσίας τους έκαναν ό,τι μπορούσαν για να “τηρηθεί η διαδικασία και οι κανόνες”, όπως δήλωναν, αλλά στη πραγματικότητα για να εξαντλήσουν τον κλάδο και να κατευθύνουν την διαδικασία σύμφωνα με τις προθέσεις και τα συμφέροντά τους. Οι δυνάμεις της ΔΕΗ παρόλο τον δίκαιο αίτημα τους, υπέπεσαν κι αυτές σε χαρακτηρισμούς, τραμπουκισμούς και πολιτικές μικρότητες.
 
Κάπως έτσι σχηματίστηκε η διαφωνία και ξεκίνησε η μητέρα των μαχών όπου επί δύο και πλέον ώρες παρακολουθούσαμε την εμμονή στη γραφειοκρατία, τον εκφυλισμό της διαδικασίας, τον πολιτικό ξεπεσμό της Διοίκησης.
 
✊ Ως Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών είναι θεμελιακή θέση και και στάση μας να θεωρούμε ότι η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο του Σώματος όπως ακριβώς ορίζει και το καταστατικό του σωματείου μας. Έτσι δηλώσαμε πως κάθε μέλος όπως και κάθε παράταξη ή συλλογικότητα έχει το δικαίωμα και οφείλει να καταθέσει στο σώμα αιτήματα/ ψηφίσματα και να καλέσει τη βάση να τα ψηφίσει. Ως εκ τούτου για να προστατέψουμε την διαδικασία από την πλήρη διάλυση, υποστηρίξαμε πως το σώμα πρέπει με γρήγορη ψηφοφορία να δηλώσει αν θέλει να γίνει ψήφιση της πρότασης εκείνη τη στιγμή ή στο τέλος. Να αποφασίσει το σώμα, όχι το προεδρείο όχι η διοίκηση.
 
Όταν μετά από εξαντλητικές ώρες πολιτικού εκφυλισμού, βρισιών, φωνών και εκνευρισμών υλοποιήθηκε η ψηφοφορία, το χρυσό χαρτί της απαρτίας βγήκε από το τσεπάκι και διαφάνηκε ότι δεν ήταν εφικτή η λήψη απόφασης.
 
✊ Ως Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών καταγγέλλουμε την κατάπτυστη στάση της διοίκησης και την τυπολαγνεία της κατά το δοκούν. Φαίνεται πως ο εκφυλισμός των Γενικών Συνελεύσεων έχει γίνει πάγια τακτική της, καθώς δεν είναι η πρώτη συνέλευση που ωθεί το σώμα σε εξάντληση. Στην προηγούμενη γενική συνέλευση, είδαμε αντίστοιχα φαινόμενα εκφυλισμού, με πολιτικούς εκβιασμούς, με λασπολογίες, σχόλια επί προσωπικού και γιουχαΐσματα. Ταυτόχρονα φαίνεται να καθιερώνεται και η λογική της εργαλειακής χρήσης της απαρτίας (όταν διαφωνούν με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, επικαλούνται την απαρτία). Η παρατεταμένη προσπάθεια αποφυγής οποιασδήποτε ουσιαστικής πολιτικής κουβέντας και αντιπαράθεσης κατά τη διάρκεια των Γενικών συνελεύσεων θα μας βρει απέναντι. Με αυτήν την αντιδραστική πολιτική αντίληψη της απονέκρωσης των μαζικών διαδικασιών από τα κάτω, θα έρθουμε σε ευθεία ρήξη και σύγκρουση.
 
✊ Οι συνελεύσεις δεν είναι στείρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, δεν ακολουθούν μια γραμμική πορεία αλλά κάνουν άλματα, όπως και οι σκέψεις όπως και η Ιστορία. Οι συνελεύσεις είναι κύτταρα δημοκρατίας και πολιτικής διαπάλης. Το Προεδρείο, αποτελεί όργανο διευκόλυνσης και οργάνωσης της διαδικασίας. Δεν εξουσιάζει, δεν προαποφασίζει, αλλά αφουγκράζεται την ανάγκη του σώματος και διευθετεί με δημοκρατικό τρόπο ζητήματα που προκύπτουν. Αυτές είναι οι αρχές μας, με αυτές πορευόμαστε και δεν πάμε βήμα πίσω. Δεν θα προβούμε σε περαιτέρω κριτική. Αλλά θα κλείσουμε με το εξής:
 
❗️❗️ Οφείλουμε να προστατέψουμε σαν κλάδος το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα της έκφρασης γνώμης μέσα στο δημοκρατικό όργανο της συνέλευσης, το δικαίωμα της δημιουργικής διαφωνίας αλλά και της σύγκρουσης με πολιτικά επιχειρήματα, το δικαίωμα ψήφου χωρίς ταξικούς φραγμούς.
 
Μαζικές συνελεύσεις σημαίνει όλ@ εμείς να δίνουμε το παρόν, να μην λειτουργούμε με λογικές ανάθεσης, να μιλάμε, να διεκδικούμε.
 
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου