-->

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου (ΘτΚ)


Το θέατρο δεν είναι απλώς ένα συμβάν, 
είναι τρόπος ζωής!
    Είμαστε όλοι ηθοποιοί: το να είσαι πολίτης     
δεν  σημαίνει ότι ζεις σε μια κοινωνία,
σημαίνει ότι την αλλάζεις».

Augusto Boal, (2009)


Η Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου δημιουργήθηκε το Μάιο του 2010 με τη σύγκληση των δύο φορέων, της Διεθνούς Αμνηστίας και της Ώσμωσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Για την ομάδα του ΘτΚ βασικό άξονα και οδηγό αποτελεί το Θέατρο του Καταπιεσμένου του Augusto Boal και τα εργαλεία του. Για το δημιουργό του δεν υπάρχουν θεατές και ηθοποιοί. Κανένας δεν είναι το ένα ή το άλλο, αλλά όλοι είναι και τα δύο μια δεδομένη χρονική στιγμή. Βλέπεις, αλλά συγχρόνως παίζεις γιατί δεν υπάρχει ηθοποιός χωρίς θεατή αφού ο τελευταίος καλείται να γίνει ένα δρων άτομο στη σκηνή".

 Η συγκεκριμένη ομάδα έκανε την πρώτη της εμφάνιση τον Ιούνιο του 2010 στο Fringe Festival στην Αθήνα (προηγήθηκε ανοιχτή γενική δοκιμή στο πάρκο Α. Τρίτση στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας). Η σύστασή της προέκυψε μετά από ένα εντατικό εργαστήριο 30 ωρών με εκπαιδεύτρια τη θεατρολόγο και εμψυχώτρια θεάτρου Χριστίνα Ζώνιου, όπου συμμετείχαν ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας, ενεργά μέλη της Ώσμωσης και φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο. Το εργαστήριο κατέληξε στη δραματοποίηση αληθινών ιστοριών των συμμετεχόντων, που αφορούν στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία από τη μία πλευρά και τη στάση των ενεργών πολιτών από την άλλη. Πώς, με ποιους τρόπους, με τι υλικά και εργαλεία οι νέοι άνθρωποι μπορούν επί της ουσίας να διαμαρτυρηθούν για τις παγιωμένες αντιλήψεις στην καθημερινή ζωή; 

Η έκφραση κάποιων απόψεων διαφορετικών από τις συνηθισμένες και η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τι χρειάζονται σε επίπεδο ερεθισμάτων και επιχειρημάτων για να εξωτερικευτούν; Τέτοια θέματα δουλεύτηκαν επίμονα και κοπιαστικά τόσο με τη χρήση των αυτοσχεδιασμών όσο και με το συνδυασμό θεατρικών μεθόδων και θεατρικών ειδών όπως το Θέατρο του Καταπιεσμένου, επινοητικό θέατρο (devised theatre), εκπαιδευτικό δράμα (Dramain-Education), ρεαλιστικό, ψυχολογικό, σωματικό, κοινωνικό θέατρο. 

Στη συνέχεια η ομάδα εργάστηκε εντατικά πάνω στους χαρακτήρες του αρχικού καμβά του σεναρίου, με σκοπό τη δραματουργική και σκηνική τους παρουσία και ενδυνάμωση (ποιοι είναι, που βρίσκονται στη δεδομένη στιγμή και γιατί, τι έχει προηγηθεί, πότε και πώς συμβαίνει η δράση). Δημιούργησε δηλαδή ένα δυναμικό θεατρικό παίξιμο σε συνδυασμό με τον ακτιβισμό που αποτελεί ένα διαρκές ζητούμενο -τόσο για τους φορείς όσο και για τους συμμετέχοντες- πάνω σε κυρίαρχα θέματα που απασχολούν όλους μας (διακρίσεις, αποκλεισμός, καταπάτηση ατομικών ελευθεριών, παρεμπόδιση της ελευθερίας της έκφρασης, διαμόρφωση της κοινής γνώμης από τα ΜΜΕ, ξενοφοβία, ομοφοβία, ρατσισμός). Η αντίρρηση που στην πραγματική ζωή επιδιώκουμε να γίνει πράξη, μετουσιώνεται σε σκηνική πραγματικότητα με σκοπό την ευαισθητοποίηση, τη συνειδητοποίηση και την αντίδραση του κοινού. Το σενάριο της παράστασης εξελίσσεται και βελτιώνεται διαρκώς, προσαρμοσμένο κάθε φορά στις συνθήκες παρουσίασης του έργου. 

Οι ρόλοι εναλλάσσονται και αναπροσαρμόζονται κατά περίπτωση μεταξύ των συμμετεχόντων στην ομάδα (η δεύτερη παρουσίαση) πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2010 στο πλαίσιο του 15ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ και ακολούθησαν παραστάσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια, στο ΚΕΘΕΑ Νόστος, στο 4ο Bazaar της ‘Ενωσης Αφρικανών Γυναικών κλπ). Στο μεταξύ η ομάδα εντάσσει στη δράση της νέα εκπαιδευτικά εργαστήρια στη διάρκεια των οποίων ενσωματώνονται σε αυτήν νέα μέλη, καθώς και εργαστήρια με καλεσμένους ειδικούς εκπαιδευτές, όπου δουλεύονται νέοι θεματικοί άξονες. Η συνεχιζόμενη και διαρκής εκπαίδευση αποσκοπεί στη δημιουργία, επεξεργασία και παρουσίαση νέων σεναρίων με στόχο τη δημιουργία ρεπερτορίου, και σκοπό την κοινωνική παρέμβαση.

Η παράσταση "Μικρές σκηνές καθημερινής βίας"

Επινόηση-Δημιουργία: Όλη η ομάδα

Χριστίνα Ζώνιου: Εμψύχωση – Σκηνοθεσία
Νάγια Μποέμη: Εμψύχωση
Μελίνα Πλαστή: Διοργάνωση – Δραματουργία
Γιάννα Παπαδοπούλου: Ήχος - διοργάνωση
Φραντζέσκο Μορέττι: Σκηνικά

Οι ηθοποιοί της Ακτιβιστικής Ομάδας ΘτΚ (αλφαβητική σειρά):

Αγγελική Παναγούλια
Αλέξανδρος Γκόμεζ
Αλίνα Σαπρανίδου
Γιάννα Παπαδοπούλου
Γιώτα Θεοδωροπούλου
Κατερίνα Καλογερά
Kusha Bahrami
Μαρία -Άρτεμις Κολλινιάτη
Ναντίνα Τσέκερη
Σέργιος Κομπόγιωργας
Σοφία Τσαγδή
Παντελής Ζαφειρίου
Πέπη Μαργιόλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου