-->

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Διακηρυκτικά: Κείμενο φυσιογνωμίας της ΤΕΚ το οποίο κυκλοφορεί σε τρίπτυχο

Ποιοι είμαστε ; Τι μας ενώνει ; 

Η «Τέχνη Εν Κινήσει» είναι μια καλλιτεχνική συλλογικότητα. Απαρτίζεται από καλλιτέχνες-εργαζόμενους. Η δράση μας άρχισε το καλοκαίρι του 2008 στις γειτονιές Βύρωνα – Παγκρατίου, αλλά σήμερα επεκτείνεται και σε όλη την Αθήνα. Μεμονωμένοι καλλιτέχνες αλλά και συμμετέχοντες σε διάφορες καλλιτεχνικές ομάδες (μουσικά σχήματα της αθηναϊκής σκηνής, θεατρικές ομάδες κλπ), επιδιώκουμε τη συλλογική δράση, ενάντια στη λογική της «αγοράς». Στην «καλλιτεχνική» μας καθημερινότητα αντιμετωπίζουμε μια σειρά από κοινά προβλήματα: υψηλό κόστος εξοπλισμού, οικονομική αφαίμαξη για τις πρόβες, υποβαθμισμένες υποδομές στους συναυλιακούς χώρους, απαράδεκτες συμπεριφορές από τους ιδιοκτήτες, απώλεια  ελέγχου του καλλιτεχνικού έργου, περιορισμένη προσβασιμότητα στο κοινό, κ.λπ. 

Αναγνωρίζουμε ως κύρια αιτία αυτής της κατάστασης, την παραγωγή και την κατανόηση της τέχνης ως εμπόρευμα με σκοπό το κέρδος. Έτσι, υποβαθμίζεται η σημασία της δημιουργίας και της επικοινωνίας. Υπό την πίεση του κέρδους, η ψυχαγωγία γίνεται εκτόνωση, η καλλιτεχνική έκφραση υποδεικνύεται και χειραγωγείται, και γίνεται φορέας όλων των μίζερων κυρίαρχων αντιλήψεων. Θολώνει τις ταξικές σχέσεις υποκαθιστώντας τα χειραφετητικά οράματα με τα ψευδοοράματα της κατανάλωσης, της ατομικής καταξίωσης, της καριέρας και  της αρπαχτής. Πολύτιμος σύμμαχος και επικεφαλής σε αυτήν την προσπάθεια καθίστανται τα ΜΜΕ: Οι τηλεοπτικές σαπουνόπερες, τα διάφορα reality ή talent show και οι διαφημίσεις αντανακλούν τις κυρίαρχες αντιλήψεις παίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας υποκουλτούρας, στοχεύοντας ειδικότερα στους νέους. Η αναγνωρισιμότητα από τα ΜΜΕ γίνεται συνώνυμο της προσωπικής επιτυχίας. Η λογική του αποσπασματικού, του ξεκομένου από την πραγματική ζωή και της μεγάλης φιέστας διαπερνά τη μεγάλη μάζα της προβαλλόμενης καλλιτεχνικής παραγωγής.

Τι συμβαίνει γύρω μας;

Στην Τ.Ε.Κ. δεν νομίζουμε ότι η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της τέχνης είναι αποκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα. Ίσα - ίσα, αποτελεί μία εξειδίκευσή της. Οι λογικές του κέρδους και του ατομικού δρόμου, είναι η αιτία για μια σειρά από άλλα δεινά που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στην Ελλάδα, αλλά, και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, ο ρατσισμός, ο πόλεμος που φουντώνουν σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά, και, η περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων της εργασίας, είναι μέρος αυτής της εικόνας. Όταν, δηλαδή, οι «από πάνω» επιτίθενται στον κόσμο της εργασίας με τέτοια ορμή και η γενιά μας είναι η πρώτη, εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα, που βιώνει την απειλή του να ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη, δεν περιμέναμε να την βγάλει καθαρή η τέχνη και η καλλιτεχνική παραγωγή.

Τι κάνει η Τ.Ε.Κ.; Πώς το κάνει;

Στα δύο χρόνια της η Τέχνη εν Κινήσει έχει  κάνει μια προσπάθεια να λειτουργήσει σαν ένας χώρος συνάντησης καλλιτεχνών και κοινής επεξεργασίας προβληματισμών. Αλλά επειδή οι ιδέες έχουν σημασία στο βαθμό που δοκιμάζονται στην πράξη, η Τ.Ε.Κ. έχει προχωρήσει στις πρώτες απόπειρες διοργάνωσης συναυλιακών φεστιβάλ με εναλλακτικό – αντιεμπορευματικό χαρακτήρα. Οι εκδηλώσεις της Τ.Ε.Κ. στοχεύουν, εκτός των άλλων,  στην κατάργηση, στην πράξη, των ανταγωνισμών ανάμεσα στους καλλιτέχνες. Τα φεστιβάλ σχεδιάζονται, στήνονται και υλοποιούνται εξ’ολοκλήρου από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στη βάση της ισοτιμίας. Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί η αντίθεση χειρωνακτικής – πνευματικής εργασίας, οι ίδιοι οι καλλιτέχνες «κατεβαίνουν από το βάθρο τους» και συμμετέχουν σε όλα τα καθήκοντα: κουβαλάνε ηχεία, ενισχυτές, φώτα, τα όργανά τους, και την όρεξή τους για να κάτσουν στο bar, να σφουγγαρίσουν, και να ξεστήσουν όλο το φεστιβάλ.

 Όλα αυτά σε μια προσπάθεια, να γίνουν πραγματικά επιτυχημένες εκδηλώσεις, οι οποίες σέβονται τους καλλιτέχνες και τη δουλειά τους. Παράλληλα, σε αντιδιαστολή με την  κυρίαρχη πρακτική των αυτό–οργανωμένων εκδηλώσεων, δίνεται έμφαση  και στην καλή ποιότητα των τεχνικών όρων διεξαγωγής τους. Για εμάς ο σεβασμός στο καλλιτεχνικό έργο δεν αφορά μόνο στο περιεχόμενο αλλά και στη μορφή του. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο έγινε κατορθωτό στα δύο προηγούμενα φεστιβάλ της Τ.Ε.Κ.. Το αντίτιμο του εισιτηρίου ήταν συμβολικό ή και μηδενικό, όπως άλλωστε και το κόστος των ποτών του bar. Βέβαια το ταμείο είναι ανοιχτό για όποιον ή όποια θέλει να συνδράμει τις προσπάθειες της Τ.Ε.Κ. Η πραγματικότητα έδειξε ότι μια τέτοια πρακτική μπορεί να είναι λειτουργική και βιώσιμη. Και έπεται συνέχεια! Η Τ.Ε.Κ. λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Μικρές ομάδες που σχηματίζονται από τα μέλη της αναλαμβάνουν να καλύψουν εκείνη ή την άλλη ανάγκη που μπορεί να προκύψει. Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μία συλλογικότητα που λειτουργεί, στη βάση των αποφάσεων των συνελεύσεων των μελών της, για τα μέλη της αλλά και τους αποδέκτες των καλλιτεχνικών της κελευσμάτων.  

Στόχοι της Τ.Ε.Κ. είναι η συνεργασία, η αλληλεγγύη μεταξύ των καλλιτεχνών, το ξεπέρασμα του ανταγωνισμού που καθηλώνει τις όποιες απόπειρες κοινής δράσης, η αδιαμεσολάβητη απεύθυνση της καλλιτεχνικής παραγωγής στην κοινωνία, αλλά και η ανάδειξη του κοινωνικού χαρακτήρα της τέχνης. Βέβαια δεν τρέφουμε αυταπάτες: Πρέπει να προηγηθούν κοινωνικές αλλαγές και ρήξεις για να αναπτυχθεί μια νέα στάση των καλλιτεχνών και να ανθίσει μια διαφορετική τέχνη, μια τέχνη που θα απαντά σε ανάγκες της πραγματικής ζωής, που δε θα εξαντλείται στην αυτοέκφραση και δε θα αποστρέφεται την πραγματικότητα. Δημιουργούμε για το τώρα εστίες αμφισβήτησης με κέντρο και την καλλιτεχνική έκφραση, συμμετέχοντας ενεργά στην κοινωνική διαπάλη στο πλευρό των καταπιεσμένων στρωμάτων (εργαζομένων, μεταναστών, νεολαίας, γυναικών κλπ) που αγωνίζονται για τη χειραφέτησή τους.


Αθήνα, Ιούλιος 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου