-->

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Πολιτικό Θέατρο για παιδιά από την ομάδα "Οι αστροναύτες": "Μήλα, μίλα μαγικά" η νέα παράσταση για παιδιά!

Η ομάδα ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ ξαναχτυπά και επιμένει στο στόχο της- πολιτικό θέατρο για παιδιά! Με βαθιά επίγνωση στις ανάγκες, την ιδιαιτερότητα και την αυτονομία της παιδικής ηλικίας, η ομάδα κρίνει και αποδεικνύει ότι τα θέματα που απασχολούν και βασανίζουν την ζωή των ενηλίκων είναι εξίσου αντιληπτά και φλέγοντα και για τα μικρά παιδιά. Το ζήτημα της δημοκρατίας, η αναγκαιότητα των κανόνων, η εκλογή και ο έλεγχος του αρχηγού σε μια συμμετοχική και όχι παθητική συμμετοχή των πολιτών, έκαναν τους μικρούς θεατές να σηκώνονται όρθιοι και να διεκδικούν την αλλαγή της ιστορίας στην «Φάρμα των Ζώων», σε μια διασκευή του ομώνυμου έργου του Orwell που συμπληρώνει τα τέσσερα χρόνια παραστάσεων.

Με τον ίδιο ενθουσιασμό τα παιδιά ταυτίστηκαν με το «Μαύρο ψαράκι», μια αλληγορία για την ελευθερία και την επανάσταση του μεγάλου Ιρανού Samant Behrangi , χωρίς να αναζητούν απαραίτητα το happy end αλλά το ίδιο το ταξίδι, με όπλο το ηθικό σθένος και όχι το συμβιβασμό και τη συνήθεια…

 Με αυτές τις «αποσκευές», η ομάδα τολμά με την νέα της παράσταση «ΜΗΛΑ ΜΙΛΑ ΜΑΓΙΚΑ», να θίξει το ζήτημα του «μεγάλου κακού»- της κρίσης που μας βασανίζει σήμερα, προτείνοντας αντί της εξατομίκευσης την πορεία προς τον «άλλο», και αντί για την αναπαραγωγή της βίας τη μοιρασιά, την μετουσίωση του θυμού σε γέλιο, σε αλληλεγγύη και δυναμική χαρά για τη ζωή.  

Λίγα λόγια για την παράσταση 

«Η γη σταμάτησε να γυρίζει!». Ένα «μεγάλο κακό» έρχεται, τα δελτία ειδήσεων, ο «κόσμος» , όλοι το παραδέχονται: μία απροσδιόριστη μεγάλη συμφορά πλησιάζει. O κλόουν Μπομπο αποφασίζει να φτιάξει ένα φράχτη για να σωθεί, να κρατήσει τους «άλλους» απ’ έξω. Ώσπου ο «άλλος» έρχεται- ένας άλλος που δεν μιλάει αλλά γελάει, ζητάει αλλά δίνει και προσφέρει το τραγούδι, το χορό και τη χαρά του για ένα μήλο και λίγη συντροφιά… Τίποτα όμως δεν είναι αρκετό για τον φοβισμένο Μπόμπο, γι’ αυτό και το Φεγγάρι που τον παρακολουθεί και τον πειράζει διαρκώς, του προτείνει να βρει τη «μεγάλη μαγεία» ως αντίδοτο στο «μεγάλο κακό»...Μια περιπέτεια ξεκινάει ως τα πέρατα της γης, όπου αναδύονται όλοι οι «συνήθεις ύποπτοι» των παιδικών φόβων, όμως ο κλόουν δεν καταφέρνει να βρει τη λύση κι επιστρέφει μόνος στο φράχτη του για μια ακόμα πιο δυσάρεστη έκπληξη: o ξένος, ο «άλλος» είναι εκεί, μπροστά στο φράχτη, παγωμένος απ΄ το χιόνι και με το χέρι του ακόμα απλωμένο…  


Μέσα στην συντριβή του, δεν καταλαβαίνει ο κλόουν Μπόμπο, όσο δυνατός κι αν φάνηκε στην περιπέτεια του… Γιατί εγκατέλειψε τον ξένο, γιατί τα έκανε όλα χειροτέρα; Πώς θα μπορούσε ο φόβος να γίνει όπλο που δεν αναπαράγει αλλά νικάει τη δυστυχία; Πώς μπορεί η αγωνία να γίνει ελπίδα , τα σφιγμένα δόντια γέλιο, και «οίστρος της Ζωής ο φόβος του θανάτου»; Ο κλόουν μοιράζεται το μήλο του με τον ξένο και μαζί χορεύουν τον χορό και το τραγούδι της γνωριμίας τους. Επιτέλους το γέλιο παίρνει τη θέση του φόβου, ένα γέλιο λυτρωτικό που ισοδυναμεί με τη χαρά για τη ζωή και είναι αυτό που κάνει τη γη να γυρίζει ξανά..  

Με τρόπους και ρυθμούς που αγαπούν τα παιδιά, με πολύ γέλιο, clownerie, μιμική και το δίδυμο του Μπόμπο με το Φεγγάρι βγαλμένο σαν από βουβό κινηματογράφο, οι ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ επιμένουν σε ένα όχι παιδιάστικο θέατρο για παιδιά. Μέσα από την παράσταση ΜΗΛΑ ΜΙΛΑ ΜΑΓΙΚΑ δημιουργούν ένα τοπίο όπου ο άλλος, η επικοινωνία και η αλληλεγγύη είναι τα κλειδιά για ένα καλύτερο κόσμο και μέσα στο τοπίο αυτό η ομάδα ηχεί σε rap, ethik και hip-hop ρυθμούς το μήνυμά της: ο φόβος που μοιράζεται γίνεται χαρά και η χαρά γίνεται λεπίδι κοφτερό για την αδικία και την απάτη...  

Κείμενο, σκηνοθεσία από την ομάδα ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ. Παίζουν: Σαμψών Φύτρος, Ντίνος Ποντικόπουλος, Δημήτρης Μικιός, μουσική Τίμος Χατζηιωάννου, σκηνογραφία Αλέξανδρος Μονοκάνδυλος.  

Η παράσταση παρουσιάζεται στο θέατρο ΦΟΥΡΝΟΣ από τις 24 Νοεμβρίου 2013 κάθε Κυριακή στις 3 μμ, έχει διάρκεια μιας ώρας και εισιτήριο 8 ευρώ ( μειωμένα για άνεργους) και απευθύνεται σε όλα τα παιδιά πάνω από 4 ετών. Ταυτόχρονα περιοδεύει σε όλη τη χώρα με όλη την υλικοτεχνική της υποδομή.

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία παράσταση, μας ενθουσιάσε όλους, μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά μας έχουν φάει να τους ξαναπάμε και κάθε πρωί τραγουδάνε το "μήλο, μήλο, μηλαράκι...".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. emena mou arese poly to feggari : olostrogulo !...tha xanarthw

    ΑπάντησηΔιαγραφή