-->

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Καλό ταξίδι Pete Seeger...

Στις 28 Γενάρη, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών σε ηλικία 94 ετών ο Αμερικανός Πιτ Σίγκερ, ο πολιτικοποιημένος τραγουδοποιός εκείνος ο οποίος «έντυσε» με τις μελωδίες και τους δυναμικούς στίχους του τα κοινωνικά κινήματα των δεκαετιών του 1950 και του 1960. Σχεδόν πάντα αντιμετώπιζε προβλήματα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ – μέχρι και από τη μπάντα του, τους Weavers τον ανάγκασαν να φύγει. Διότι, με λίγα λόγια, η ζωή και τα τραγούδια του Πιτ Σίγκερ υπήρξαν η ζωή και ο ήχος της Αμερικής που άλλαξε μεταπολεμικά: Από τη συντήρηση και τις φυλετικές διακρίσεις, στην αμφισβήτηση, στους αγώνες για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. 

Μισόν αιώνα πριν ο Σίγκερ είχε μόλις καταφέρει να επιβιώσει από τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ επειδή είχε υπάρξει μέλος του κομμουνιστικού κόμματος και έπειτα επειδή είχε αρνηθεί να συνεργαστεί με την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του διαβόητου γερουσιαστή ΜακΚάρθι.Αποκλεισμένος από την αμερικανική τηλεόραση μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '60, λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων, ο Σίγκερ δεν είχε μείνει στο σκοτάδι. Πάντοτε παρών στα κοινωνικά κινήματα στα οποία συμμετείχε μέχρι πρόσφατα, όπως και σε διαφορες συναυλίες (διαμαρτυρίας, φεστιβάλ κλπ). Κάποια στιγμή καταδικάστηκε και για ασέβεια επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών, την διαβόητη επιτροπή του γερουσιαστή ΜακΚάρθι.

To 2009 πάντως, τον Ιανουάριο, τραγούδησε για την τελετή ορκωμοσίας του 44ου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα μπροστά στο Μνημείο Λίνκολν, μαζί με τον Μπρους Σπρίνγκστιν το «The Land Is Your Land» του Γούντι Γκάρθι. Μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες του ήταν το θρυλικό «Turn! Turn! Turn! (To Everything There Is A Season)», ο αντιπολεμικός ύμνος «Where Have All the Flowers Gone?» και το «Little Boxes», ενώ με τους Wavers έγιναν επιτυχίες κομμάτια όπως τα «Goodnight, Irene» και «If I Had a Hammer».

Στη μνήμη του, αποφασίσαμε να αναρτήσουμε μια διασκευή του "Which side are you on" στα ελληνικά. Γνωρίζοντας πόσο δύσκολο είναι να μεταφέρει κάποιος τραγούδια με αγγλικό στίχο στα ελληνικά, εκτιμήσαμε αυτή την προσπάθεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου