-->

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου Θεατρική Περίοδος: 2014-2015 «Βόυτσεκ», του Γκέοργκ Μπύχνερ

Προγραμματισμένη Πρεμιέρα: 17 Οκτωβρίου 2014, Θέατρο ΑΤΤΙΣ – Νέος Χώρος, Λεωνίδου 12 (πλησίον μετρό Μεταξουργείου)

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15, Κυριακή στις 19.15 (δε θα πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις στις 2, 7 & 8/11). Κράτηση θέσεων: 210-32.25.207 & 6942-841.714. Τιμές εισιτηρίων: 12ευρώ (κανονικό), 10ευρώ (φοιτητές, άνεργοι ΟΑΕΔ, ΑμΕΑ) 

Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος 
Ηθοποιοί: Μελέτης Ηλίας, Ελεάνα Γεωργούλη, Δαυίδ Μαλτέζε, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζει για 2η χρονιά το έργο τουΓκέοργκ Μπύχνερ, Βόυτσεκ, στο Νέο Χώρο του Θεάτρου Άττις, από τις 17 Οκτωβρίου 2014.



Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και το έργο: Ο Βόυτσεκ γράφτηκε το 1836 στη Γερμανία, από τον 24χρονο Γκέοργκ Μπύχνερ (1813-1837), που πέθανε πριν προλάβει να το ολοκληρώσει. Το έργο αυτό, με τις μικρές αποσπασματικές του σκηνές, και την αινιγματική τους ακολουθία, έμελλε να επηρεάσει όσο λίγα το θεατρικό τοπίο του 20ού αιώνα. Η υπόθεση βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και έχει ως εξής: 

Ο στρατιώτης Βόυτσεκ ξυρίζει καθημερινά τον λοχαγό του και για λίγα χρήματα κάνει το πειραματόζωο στον γιατρό του στρατοπέδου, για να θρέψει την οικογένειά του. Ο Βόυτσεκ θα σκοτώσει τη Μαρία, τη μάνα του παιδιού του, γιατί τον απατά. Η φυλακή της κοινωνίας γίνεται τόσο ασφυκτική που του αφήνει μόνο μια διέξοδο, τη βία. Αυτή η μορφή βίας δεν στρέφεται ενάντια στους καταπιεστές του, αλλά ενάντια στη γυναίκα του και σε τελική ανάλυση, ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό, οδηγώντας τον στην πιο επικίνδυνη φυλακή, αυτή του μυαλού του. 

Ο Βόυτσεκ, έργο τραύμα και κραυγή αγωνίας, βάζει στο μικροσκόπιο και αποδομεί ολόκληρο το θρησκευτικό, στρατιωτικό, επιστημονικό και οικογενειακό οικοδόμημα της σύγχρονης κοινωνίας, όπου η βία και η εκμετάλλευση βρίσκονται στον πυρήνα των ανθρώπινων σχέσεων κάθε είδους.

 Συντελεστές της παράστασης:

Μετάφραση:Ιωάννα Μεϊτάνη

Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος

Δραματουργική επεξεργασία: Ομάδα Σημείο Μηδέν

Μουσική: Δαυίδ Μαλτέζε

Σκηνική εγκατάσταση: Γιώργος Κολιός

Κοστούμια: Ηλίας Παπανικολάου

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Κατασκευή σκηνικού: Χαράλαμπος Τερζόπουλος

Χειριστής φωτός: Δημήτρης Σταμάτης

Photo credits: Αντωνία Καντά

Video&trailercredits: ΧρυσάνθηΜπαδέκα



Διανομή

Ελεάνα Γεωργούλη: Μαρία

Δαβίδ Μαλτέζε: Λοχαγός, Αρχιτυμπανιστής

Μελέτης Ηλίας: Βόυτσεκ

Δέσποινα Χατζηπαυλίδου: Αντρές, Γιατρός, Θεατρίνος


 Έγραψαν για την παράσταση:

"Η ανάγνωση του Βόυτσεκ από την ομάδα Σημείο Μηδέν, γίνεται ερώτηση για τον καταπιεσμένο, με όση διαχρονικότητα και όση επικαιρότητα μπορεί να κουβαλά αυτή η στάση."

Θωμάς Τσαλαπάτης, Unfollow



"Ως θεατρικά γερμανοθρεμμένος, έχω δει τον «Βόυτσεκ» πολλές φορές στην πατρίδα του. Όμως, τούτη ήταν η πλέον τολμηρή, η πιο καλά δουλεμένη στις λεπτομέρειές της, η πιο πρωτοποριακή και τελικά η καλύτερη από όσες έχω συναντήσει."

Σπύρος Παγιατάκης, Καθημερινή



"Το ανέβασμα του «Βόυτσεκ» απαιτεί σοβαρή ιστορικο-κοινωνική μελέτη, συστηματική δραματουργική και ιδεολογοαισθητική ανάλυση, σκηνοθετική και υποκριτική εμβάθυνση σε κάθε πρόσωπο του έργου. Σε αυτές τις απαιτήσεις ανταποκρίθηκε η προσπάθεια του θιάσου «Σημείο Μηδέν», του σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπου και όλων των συνεργατών του για το ανέβασμα του έργου στο θέατρο «Αττις». Η παράσταση αυτή αποτελεί ένα ποιοτικό «άλμα» στην πορεία του ολιγόχρονου θιάσου. Έπαινο αξίζουν όλα και όλοι."

Αριστούλα Ελληνούδη, Ριζοσπάστης



"Οι εναλλασσόμενοι ρόλοι, οι κατακερματισμένες εικόνες και σκέψεις, η διάσπαση της συνέχειας, δημιουργούν μια αίσθηση διαρκούς στροβιλίσματος, που δεν αφήνει το θεατή να εφησυχάσει.  Το κοινό παρακολουθεί τα τεκταινόμενα από απόσταση αναπνοής, κι αυτός ο συγχρωτισμός  οδηγεί την ένταση στο απόγειο της. Η σκηνοθεσία αυτή υπηρετεί θαυμάσια τη θρυμματισμένη ταυτότητα του Βόυτσεκ αλλά και το ίδιο το κείμενο, που είναι γραμμένο με ρυθμό παραληρήματος σε εξέλιξη, χωρίς λογική διαδοχή."

Νατάσσα Κεφαλληνού, Πριν



"Ο Σάββας Στρούμπος επιλέγει και σκηνοθετεί το κείμενο με στόχο την καλύτερη ανάδειξη της επίδρασης των εξουσιαστικών μηχανισμών στην προσωπικότητα του Βόιτσεκ μέσα από σωματικές και ηχητικές παραμέτρους, ενώ η μετάφραση της Ιωάννας Μεϊτάνη καθιστά τη γλώσσα του κειμένου απόλυτα σύγχρονη."

Δημήτρης Τσατσούλης, Ελευθεροτυπία



"Η εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον όμοιό του, παρουσιάζεται ωμά σχεδόν στην παράσταση, δείχνοντας, δίχως περιστροφές, τη δυναμική της ευτέλειας δια της οποίας δυνατόν να ζωοποιηθεί το άτομο-πειραματόζωο. Η ανθρώπινη ύπαρξη φθάνει στο έσχατο σκαλοπάτι της ψυχικής ένδειας, με πρωτοστατούν δομικό στοιχείο τη βία. Ο σκηνοθέτης κ. Στρούμπος δίνει έμφαση στην απωλεσθείσα δύναμη του ανθρώπου να αυτενεργεί και να υπάρχει ως αυτόνομη μονάδα καταγγέλλοντας τους μηχανισμούς που τροφοδοτούν τη χειραγώγηση του ανθρώπου."

Μαρίκα Θωμαδάκη, Protagon



Το πρόγραμμα της παράστασης με τη μετάφραση του έργου και πρωτότυπα θεωρητικά κείμενα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη.



Περισσότερες πληροφορίες για την Ομάδα Σημείο Μηδέν, τους συντελεστές και τις παραστάσεις που έχει παρουσιάσει, μπορείτε να βρείτε πληκτρολογώντας www.simeiomiden.gr



INFO

Τοποθεσία: Νέος Χώρος Θεάτρου Άττις, Λεωνίδου 12, Μεταξουργείο, Αθήνα (πλησίον Μετρό Μεταξουργείο)

Προγραμματισμένη πρεμιέρα:Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014, ώρα: 21.15

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15,

Κυριακή στις 19.15 (δε θα πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις στις 2, 7 & 8/11)

Διάρκεια: 70'

Πληροφορίες-κρατήσεις εισιτηρίων: 210-3225207 & 6942841714

Τιμές εισιτηρίων: 12ευρώ (κανονικό), 10ευρώ (φοιτητές, άνεργοι ΟΑΕΔ, ΑμΕΑ)



Επικοινωνία για την Ομάδα Σημείο Μηδέν,

Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

Τηλ. επικοινωνίας: 6934 288610, 6972 297443

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου