-->

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Π.Μ.Σ.: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ

«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ»

Σαπφούς 10 -Αθήνα,

τηλ.: 210.3213694,
φαξ: 210.3240827
Website : www.pmu.gr 
e-mail: pmu@pmu.gr
                                                        28/12/2015

Οι εποχές των μεγάλων διακηρύξεων για ΕΡΤ της «ακηδεμόνευτης» δημοσιογραφίας και του Πολιτισμού προσγειώνονται ανώμαλα στην ανάγκη στήριξης μιας σκληρής κυβερνητικής πολιτικής και ενός πολύ μικρού προϋπολογισμού για να καλυφθούν οι διευρυμένες πολιτιστικές ανάγκες του λαού μας. Η Διοίκηση της ΕΡΤ για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο Ορχηστρικών της Συνόλων προχωρά σε λειτουργική συγχώνευσή τους για να καλύψει την παραγωγή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής στις 30/12/2015 στο Θέατρο Badmington. Μάλιστα ο λόγος που επικαλούνται γι’ αυτή την κίνηση είναι η «λογική» του χαμηλού κόστους λειτουργίας της ΕΡΤ, που σύμφωνα με τα λόγια τους είναι αίτημα των φτωχών και των ανέργων που πληρώνουν το ανταποδοτικό για την ΕΡΤ στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Μ’ άλλα λόγια για την ανεργία φταίει ο μεγάλος αριθμός των εργαζομένων και για την αδυναμία μιας οικογένειας σήμερα να πληρώσει εισιτήριο για να δει σε μια αίθουσα μια Συμφωνική Ορχήστρα φταίει η ύπαρξη παραπάνω Ορχηστρών, απ’ αυτό που αντέχει ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ. Με τα παραπάνω επιχειρήματα προσπαθεί να δικαιώσει τη στάση της η Διοίκηση της ΕΡΤ που καλεί 15 μουσικούς, τους βάζει στη διαδικασία μελέτης των έργων, και μετά την πρώτη πρόβα τους ανακοινώνει ότι δεν τους χρειάζεται, χωρίς να τους πληρώνει για την εργασία που ήδη έκαναν, χωρίς να την ενδιαφέρει ο χρόνος που ξόδεψαν, τα εισιτήρια που πλήρωσαν για να έρθουν (κάποιοι εκτός Αθηνών) και τις δουλειές που ακύρωσαν για να είναι συνεπείς.

Η πλήρης λειτουργία και των τριών Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ είναι κατάκτηση για τους εργαζόμενους της χώρας μας. Η ύπαρξη αυτών των Συνόλων έχει εδραιωθεί και ιστορικά και έχει συνδεθεί με μεγάλες στιγμές στη μουσική ιστορία της χώρας μας. Σε μια περίοδο που η δυνατότητα των περισσότερων για τέχνη και πολιτισμό έχει μειωθεί στο ελάχιστο, γίνεται ακόμα πιο αναγκαία η υπεράσπιση της λειτουργίας τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι χιλιάδες παρακολούθησαν πρόσφατη παραγωγή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής στο Θέατρο Badmington και εκατοντάδες ήταν αυτοί που δεν κατάφεραν να βρουν μια θέση. 

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η λειτουργική συγχώνευση αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε κατάργηση της μιας Ορχήστρας και αυτό θα σημαίνει για τους χιλιάδες που πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος και διψάνε για Πολιτισμό ότι οι παροχές τους θα μειωθούν στο μισό. Σήμερα εμπόδιο για τη λειτουργία και των δύο Ορχηστρικών Συνόλων δεν είναι η άρνηση των μουσικών του ενός Συνόλου να στελεχώνουν το άλλο. Εμπόδιο είναι η άρνηση της κυβέρνησης να στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό τις κενές θέσεις που υπάρχουν και στα τρία Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ.

Στην προπαγάνδα κυβέρνησης και Διοίκησης της ΕΡΤ ότι οι περικοπές στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση γίνονται για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες, ας σκεφτούν τη σοβαρότητα των επιχειρημάτων που συνεχώς μας λένε για κόψιμο των συντάξεων για να σωθούν οι συντάξεις, για υπερφορολόγηση για να σωθούν οι φορολογούμενοι, για απολύσεις για να σωθούν οι άνεργοι, κ.ά.

Καλούμε τους ίδιους τους εργαζόμενους να υπερασπισθούν τα δικαιώματά τους στη δουλειά. Γνωρίζουμε την τεράστια προσπάθεια που κάνουν με δουλειά πολλές φορές πέρα από τα καθήκοντά τους για να καλυφθούν τα τεράστια κενά που έχουν σήμερα τα Σύνολα, ώστε να συνεχίζουν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Καλούμε Διοίκηση της ΕΡΤ και κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει στην κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων των μουσικών της Συνόλων, με μουσικούς με σταθερές εργασιακές σχέσεις και αμοιβές που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους και να αξιοποιήσει τα Μουσικά της Σύνολα.

Για το Δ.Σ.
                                    
Ο Πρόεδρος, Βασίλης Παρασκευόπουλος           
Ο Γ. Γραμματέας, Κώστας Σταυρόπουλος
                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου