-->

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών: Ενας αιώνας ζωής...


Έναν αιώνα ζωής συμπληρώνει φέτος το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και γιορτάζει με μια μεγάλη έκθεση του πλούσιου αρχειακού υλικού του, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», από την Δευτέρα 13 Μαρτίου.
Γενιές ολόκληρες ηθοποιών πάλεψαν για την τέχνη και το ψωμί, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και δείχνοντας το δρόμο στους μελλοντικούς συναδέλφους τους, να διεκδικήσουν τους όρους ύπαρξης και λειτουργίας της καλλιτεχνικής έκφρασης που δεν σιωπά, δεν υπνωτίζει, δεν κλείνει τ’ αυτιά και τα μάτια στα προτάγματα των καιρών.

Οπως αναφέρει το σωματείο, είναι δύσκολο να μπορέσει κανείς όλη αυτήν την ιστορία να την γνωρίσει πραγματικά. Γιατί τα ντοκουμέντα, οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τα πρακτικά των συνελεύσεων, τα δημοσιεύματα στον Τύπο, κρύβουν και κάτι ακόμα που δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε μια εκθεσιακή παρουσίαση αρχειακού υλικού. Κρύβουν την προσωπική καλλιτεχνική αγωνία του κάθε και της κάθε ηθοποιού, τις πιέσεις και τις δυσκολίες για το βιοπορισμό, τις ανασφάλειες, το προσωπικό κόστος, την διεκδίκηση ανώτερης καλλιτεχνικής δημιουργίας και εκπαίδευσης, προβληματισμούς, πισωγυρίσματα, αποφάσεις ζωής αλλά και μεγάλες στιγμές που άφησαν το στίγμα τους στην πορεία της ιστορίας.
«Όλ’ αυτά μαζί όμως χάραξαν ένα δρόμο, έναν κοινό δρόμο, μια πορεία που οδηγεί όλους εμάς προς τα μπρος!».
Το ΣΕΗ είναι από τα πρώτα σωματεία της χώρας, «τα μέλη του οποίου πρόσφεραν πολλά με τους αγώνες και την τέχνη τους, στο λαϊκό κίνημα, αλλά και εμπνεύστηκαν απ’ αυτό. Από τη μικρασιατική καταστροφή, μέχρι το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τη χούντα των συνταγματαρχών, το σωματείο πάλευε για την επιβίωσή του και την επιβίωση του κλάδου. Δημιούργησε μέσα σε δύσκολες στιγμές και μέσα από τις γραμμές του πέρασαν όλοι οι σημαντικοί καλλιτέχνες της χώρας. Η ζωή λοιπόν του σωματείου, χέρι χέρι με τη ζωή του κινήματος και την ιστορία του τόπου, θα ξεδιπλωθεί 13 – 22 Μάρτη στο πολιτιστικό κέντρο “Μελίνα”, μέσα από την έκθεση σπάνιου αρχειακού υλικού, που συλλέχτηκε από το αρχείο του σωματείου, προσωπικά αρχεία, εφημερίδες της εποχής και άλλες πηγές. Το υλικό αυτό πρώτη φορά θα βγει στη δημοσιότητα και είναι  ιστορικής σημασίας, η διάσωσή, συντήρηση και ψηφιοποίηση  του, που επιχειρεί το σωματείο».
Info
Εγκαίνεια: Δευτέρα 13 Μαρτίου, 6.30μ.μ.
Διάρκεια: 13 – 22 Μαρτίου, ώρες λειτουργίας 11 π.μ – 2μ.μ & 5 μ.μ – 9 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου