-->

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

“Τραγεδία ὀνομασμένη Ἰφιγενεία” 9 Μάη στη Στρούγκα

Οι Τσιριτσάντσουλες φιλοξενούνται για άλλη μια φορά στη Στρούγκα, για να παρουσιάσουν την “Tραγεδία ὀνομασμένη Ἰφιγενεία” τοῦ Πέτρου Κατσαΐτη, συντεθεῖσα ἐν ἔτει 1720 ἐν Κεφαλληνίᾳ. Πρόκειται για μια διασκευή της τραγωδίας του Ευριπίδη «Ἰφιγένεια ἐν Αὐλίδι», μια κωμωδία της πρώιμης επτανησιακής λαϊκής θεατρικής παράδοσης που ακροβατεί ανάμεσα στον λυρισμό της κρητικής λογοτεχνίας και τη χρήση των τεχνικών της commedia dell’arte, με ζωντανή μουσική, χορό και τραγούδι.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή 9 Μάη 2014 στις 9 το βράδυ στην πίσω αυλή μας. Η είσοδος είναι όπως πάντα ελεύθερη.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο ελληνικός στρατός με αρχηγό τον Αγαμέμνονα έχει μαζευτεί στον Εύριπο για να εκστρατεύσει εναντίον της Τροίας, προκειμένου να εκδικηθεί για την αρπαγή της ωραίας Ελένης από τον Πάρη. Ο καιρός όμως δεν είναι ευνοϊκός και μετά από αρκετούς μήνες απραξίας ο μάντης Χαλκίας δίνει το χρησμό πως για να φυσήξει ούριος άνεμος θα πρέπει να θυσιαστεί στην Άρτεμη η κόρη του Αγαμέμνονα, η Ιφιγενεία. Η Ιφιγενεία συνοδευόμενη από τη μητέρα της, βασίλισσα Κλυθαιμνήστρη, φτάνουν στο στρατόπεδο των Ελλήνων νομίζοντας πως θα γίνουν οι γάμοι της κόρης με τον Αχιλλέα. Μετά από ίντριγκες και δολοπλοκίες φανερώνεται η αλήθεια και, παραδόξως, η Ιφιγενεία αποφασίζει να δώσει οικειοθελώς τη ζωή της για το καλό της πατρίδας.

Η θυσία όμως θα ματαιωθεί τελευταία στιγμή με την εμφάνιση του προορατικού Φενίσου, που αποκαλύπτει πως η θεά δε θέλει για θυσία την Ιφιγενεία αλλά απλώς μιαν ελαφίνα. Έτσι η κόρη σώζεται και αντί να θυσιαστεί παντρεύεται τελικά τον Αχιλλέα. Το έργο κλείνει με τρεις σκηνές-φάρσες που περιγράφουν τις ετοιμασίες των βασιλικών γάμων.

Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση

Την Κυριακή 11/5 στις 8 το βράδυ θα γίνει η προβολή της τρίτης ταινίας του αφιερώματος στις φυλακές:

Celda 211 (Το κελί 211, του Ντανιέλ Μονζόν, 2009, διάρκεια 113')

ΥΠΟΘΕΣΗ

Αφήνοντας την έγκυο γυναίκα του στο σπίτι, ένας σωφρονιστικός υπάλληλος παρουσιάζεται στην νέα του δουλειά, στη Ζαμόρα, μία ημέρα νωρίτερα. Όταν στην φυλακή ξεσπά βίαιη εξέγερση, ένα ατύχημα θα τον παγιδέψει στο κελί 211. Εγκαταλελειμμένος από τους συναδέλφους του πρέπει να πείσει τους εκτός ελέγχου κατάδικους ότι είναι ένας από αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου