-->

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Θέατρο Σκιών: "Ο Καραγκιόζης και το Σόι που είναι μπλε"

 H ιδέα για μια παράσταση Θεάτρου Σκιών με θέμα την «Λαϊκή Αντίσταση» σε αντιστοιχία/παραβολή
με την «Εθνική Αντίσταση», στα χνάρια που είχε χαράξει ο Βασίλης Ρώτας, ξεκίνησε στην Αθήνα τον Μάιο του 2013, μεταξύ των Π. Κουνάδη – Β. Βαβανάτσου στα πλαίσια προγραμματισμένων -τότε- διημερίδων εορταστικών εκδηλώσεων (18 & 19/10/2013), για τα εγκαίνια «Μουσείου Εθνικής Αντίστασης» στη Λαμία. Παράλληλα προωθήθηκε μια ανάλογη ιδέα, για την δημιουργία μιας παράστασης Θεάτρου Σκιών με αντιμνημονιακό ουσιαστικά χαρακτήρα από τον Φώντα Λάδη, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της κίνησης Ενότητα 2012.  Το έναυσμα ήταν η ομιλία-εκδήλωση του Βαγγέλη Βαβανάτσου στο Cabaret Voltaire στις 15 Δεκεμβρίου 2012 με τίτλο «Φταίνε οι Καραγκιόζηδες που δεν υπάρχουν Κατσαντώνηδες;».


Τελικά, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε από τον Μιχάλη Χατζάκη και τον Βαγγέλη Βαβανάτσο, το έργο «Η σκιά του Κατσαντώνη» (διασκευή του έργου του Β. Ρώτα «Σήμερον ο ήρως Κατσαντώνης»
από το βιβλίο του «Καραγκιόζικα», τόμος Α). Το μονόπρακτο «Ο καραγκιόζης και το Σόι που είναι μπλε» είναι μια παραλλαγή της «Σκιάς του Κατσαντώνη», που παρέχει δυνατότητα μελλοντικών προσαρμογών ανάλογα με την… συμπεριφορά των «λαών» της Ευρώπης κατά την εξέλιξη της «σύγχρονης» απόπειρας παγκόσμιας… δουλοκτησίας, όπου οι πρωθυπουργοί της υφηλίου ως εμποροϋπάλληλοι «ειδών νεωτερισμού» κρατούν ψαλίδια με αιμάτινα τεκμήρια της «μεταποίησης» σύμφωνα με τα… πατρόν των πατρώνων τους.


ΣΚΗΝΙΚΟ
Παράγκα με σημαία της Ε.Ε. & της Ελλάδας
Σεράι με σημαίες των ΗΠΑ, Γερανίας, Αγγλίας και του… Ευρώ

ΠΡΟΣΩΠΑ* 10 κουτσούνια – φιγούρες
Καραγκιόζης, Μπαρμπαγιώργος, Χατζηαβάτης, Κατσαντώνης, Σόι-μπλε, 3 γερμανοί στρατιώτες, Γιουσουφάκης & Ευνουχέλος

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΧΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΑΡΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Τώρα την καλοκαιριά μικρό μου & Όσοι έχουνε πολλά λεφτά (Μάρκος Βαμαβκάρης, 1936). Το συμφέρον (Μάρκος & Αργύρης Βαμβακάρης, 1954). Είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω (Μάνος Χατζιδάκις –Αλέκος Σακελάριος, 1955). Γερμανικό εμβατήριο και Αμερικανικογερμανικό χεβιμεταλλάδικο νταβαντούρι

*Σε μια άλλη παραλλαγή παρουσιάζονται με κόκκινο ψαλίδι όλοι οι μετεμφυλιακοί πρωθυπουργοί της Ελλάδας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου