-->

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Γιάννης Μακριδάκης: Δεν θέλω να μου κάνει αφιέρωμα ο «Ιανός»

Παντιέρα

«δεν συμφωνώ με τις πρακτικές, τις οποίες μαθαίνω από διάφορες καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων στον χώρο του βιβλίου, ότι εφαρμόζει ο ιδιοκτήτης του στους εργαζόμενους, συνεπώς δεν μπορώ να δίνω άλλοθι σε αυτές με την παρουσία μου εκεί, άρα δεν θέλω να μου κάνουν αφιέρωμα».

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο γνωστός συγγραφέας, βιοκαλλιεργητής και ενεργός αγωνιστής των κινημάτων Γιάννης Μακριδάκης, σε κείμενο που ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα και εξηγεί του λόγους που αρνήθηκε να παραστεί σε αφιέρωμα για το συγγραφικό του έργο από το βιβλιοπωλείο «Ιανός»
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο:

«Μου τηλεφώνησε ο υπεύθυνος του Ιανού και μου είπε ότι θέλουν να μου κάνουν αφιέρωμα. Έχουν κάνει, είπε, αφιερώματα σε πολλούς γνωστούς σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς, μου τους απαρίθμησε κιόλας έναν προς ένα και μία προς μία και κατόπιν με ρώτησε αν θέλω να πάω κι εγώ, και πότε.
Τον ευχαρίστησα τον άνθρωπο που με σκέφτηκε αλλά του απάντησα ότι έχω ιδεολογικό πρόβλημα με τον Ιανό, δεν συμφωνώ με τις πρακτικές, τις οποίες μαθαίνω από διάφορες καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων στον χώρο του βιβλίου, ότι εφαρμόζει ο ιδιοκτήτης του στους εργαζόμενους, συνεπώς δεν μπορώ να δίνω άλλοθι σε αυτές με την παρουσία μου εκεί, άρα ότι δεν θέλω να μου κάνουν αφιέρωμα.
Με ευχαρίστησε κι αυτός και μου είπε ότι αυτήν ακριβώς την απάντηση περίμενε από μένα…
Καλό αυτό.
Το καταγράφω το περιστατικό επειδή όλα αυτά πρέπει να καταγράφονται. Προς γνώση των πάντων. Διότι αυτό που θίγεται όλα αυτά τα χρόνια είναι η αξιοπρέπειά μας και έχουμε χρέος να την υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο αλλά και να στηρίζουμε έμπρακτα όσους την υπερασπίζονται και όσους δέχονται επιθέσεις επ’ αυτής».

3 σχόλια:

  1. Καλό θα ήταν μιας και το blog σας αναφέρεται συνεχώς στα δικαιώματα των εργαζομένων να ερευνήσετε και να ανακοινώσετε αν υπάρχουν εκδοτικοί οίκοι "αυτοδιαχειριζόμενοι, "κολλεκτίβες" ή πείτε τες όπως αλλοιώς θέλετε, που συνεργάζονται ακόμη με τον Ιανό. Για να τους μάθουν (αν υπάρχουν) και οι σύντροφοι του σωματείου ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ και να πέσουν για μια ακόμη φορά από τα ...σύννεφα. Ο Γ.Μ σωστά τοποθετείται αγνοώντας το προσωπικό του κέρδος. Κάτι που εν πολλοίς έκανε και το ΚΟΚΚΙΝΟ (ραδιόφωνο). Να θυμίσω ότι από παντού και σωστά- την "έπεσαν" στο ΚΟΚΚΙΝΟ. Για τους εν λόγω εκδότες τσιμουδιά. Έγινα κατανοητός ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που μας ζητάτε, γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Ως συλλογικότητα εργαζόμενων-καλλιτεχνών, στεκόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους και τα σωματεία που αγωνίζονται για τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους.

      Για τον λόγο αυτό, στηρίζουμε και τον αγώνα του σωματείου βιβλίου/χάρτου, εναντίον της εργοδοτικής τρομοκρατίας του ΙΑΝΟΥ. Δεν μπορούμε όμως και δεν μας αντιστοιχεί, να κάνουμε "...έρευνα για να δούμε εάν υπάρχουν εκδοτικές κολλεκτίβες που συνεργάζοντα ακόμα με τον ΙΑΝΟ".

      Εάν έχετε κάτι συγκεκριμένο που να επιβεβαιώνει αυτό που λέτε, μπορείτε να το ανακοινώσετε εσείς ο ίδιος δημόσια!

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή